Καυτά ερωτήματα προς το Τμήμα Δασών για το γήπεδο γκολφ στην Αγία Νάπα

Γιατί να θυσιαστεί δάσος για μια κερδοσκοπική επιχείρηση;

Του Τάσου Περδίου

Ενώπιον δύσκολων ερωτημάτων βρίσκεται πλέον το Τμήμα Δασών μετά την αποκάλυψη ότι το ίδιο το Τμήμα πρότεινε την παραχώρηση μεγάλης δασικής έκτασης στην Αγία Νάπα για σκοπούς δημιουργίας του γηπέδου γκολφ και των συναφών οικιστικών και τουριστικών χρήσεων. Η αποκάλυψη της πρότασης αυτής από την εφημερίδα μας στις 27 Σεπτεμβρίου έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις, όταν έγινε κατανοητό ότι η μικτή ανάπτυξη προτείνεται μέσα στο Κρατικό Δάσος Σωτήρας, στις παρυφές της οικιστικής περιοχής Αγίας Νάπας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της περιοχής. Ως γνωστό, ήδη έχει συσταθεί Ομάδα Πρωτοβουλίας κατοίκων της Αγίας Νάπας σε συγκέντρωση στις 24 Οκτωβρίου για συντονισμένη εκστρατεία αποτροπής της υλοποίησης της απόφασης. Πέραν τούτου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας, υπό το βάρος των εντεινόμενων αντιδράσεων, αναγκάστηκε να εξετάσει εκτάκτως το θέμα. Αυτό έγινε σε συνεδρίαση στις 25 Οκτωβρίου, στην οποία έδωσε το «παρών» του και το Τμήμα Δασών. Ενώπιον του Τμήματος Δασών τέθηκαν τα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα για το σκεπτικό της πρότασης για εκμίσθωση τμήματος του συγκεκριμένου δάσους.

Αναμένονται οι απαντήσεις

1. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από το Τμήμα Δασών, η συγκεκριμένη αίτηση για εκμίσθωση 777.000 τετραγωνικών μέτρων δασικής γης στην εταιρεία “Ayia Napa Forest Golf Ltd” αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης αίτησης που αφορούσε σε χωροθέτηση του γηπέδου γκολφ μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο και η οποία, τον Ιανουάριο του 2019, απορρίφθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος έχοντας κριθεί ότι η ανάπτυξη απειλούσε το φυσικό περιβάλλον. Το Τμήμα Δασών κλήθηκε να απαντήσει γιατί υποχρεωτικά πρέπει να παραχωρηθεί άλλη δασική γη και συγκεκριμένη γη που βρίσκεται στα κτηματικά όρια του Δήμου Αγίας Νάπας, αλλά και γιατί, αφού η υφιστάμενη αίτηση θεωρείται συνέχεια της προηγούμενης, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στοιχείων της, όπως η σημαντική αύξηση στην αιτούμενη για εκμίσθωση δασική γη. Το Τμήμα Δασών κλήθηκε επίσης να απαντήσει γιατί παραχωρείται η δυνατότητα ανέγερσης οικοδομών μέσα στο δάσος σε έκταση 193 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

1. Το Τμήμα Δασών κλήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας να απαντήσει εάν επιτρέπεται εν γένει η εκμίσθωση δασικής γης σε ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες και εάν ισχύει αυτό, γιατί δεν δίδεται η δυνατότητα και σε άλλες τέτοιες εταιρείες να υποβάλουν ανάλογες αιτήσεις.

3. Σύμφωνα με την πρόταση του Τμήματος Δασών, προκαταρκτική μελέτη πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον (screening) έδειξε ότι η περιοχή εκείνη δεν έχει οικολογικά στοιχεία που να αποτρέπουν τέτοια ανάπτυξη. Το Τμήμα Δασών κλήθηκε να τεκμηριώσει αυτή τη θέση μαζί με την επισήμανση ότι η θέση αυτή, η οποία γνωστοποιήθηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών στις υπόλοιπες υπηρεσίες που καλούνται να εγκρίνουν την ανάπτυξη, ενδεχομένως να καθοδηγεί τις υπηρεσίες προς την έγκρισή της.

1. Βασικό ερώτημα προς το Τμήμα Δασών είναι εάν με την πρόταση αυτή εκπληρώνει την αποστολή του, η οποία, όπως αναφέρεται επί λέξει στην ιστοσελίδα του, είναι: «Όραμα του Τμήματος Δασών είναι η διατήρηση των δασών στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση και η επίτευξη του μέγιστου περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού οφέλους, το οποίο θα είναι ισορροπημένο, θα στηρίζεται στην αρχή της αειφορίας και θα ικανοποιεί τις προσδοκίες της κοινωνίας. Αποστολή του Τμήματος Δασών είναι η προστασία και η προώθηση της αειφόρου διαχείρισης των δασών, καθώς και η βελτίωση του πράσινου».
Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας, από τη δεκαετία του ’80 άρχισε αναδάσωση της περιοχής από το τότε Συμβούλιο Βελτιώσεως Αγίας Νάπας μαζί με το Τμήμα Δασών, η οποία συνεχίζεται σταδιακά μέχρι σήμερα με φύτευση πεύκων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρη την περιοχή, η οποία γεωγραφικά εισέρχεται σαν σφήνα στα όρια οικοδομικής ανάπτυξης. Το δάσος αυτό, σύμφωνα με τους αντιδρώντες, αποτελεί χώρο περιπάτου και αναψυχής για τους δημότες, καθώς συνδέεται άμεσα με τον αστικό ιστό διαθέτοντας προσβάσιμα μονοπάτια με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Επίσης, διαθέτει την ιδιαιτερότητα ότι περιβάλλει τα δύο σχολεία της Αγίας Νάπας, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο. Με αυτά τα δεδομένα, το Τμήμα Δασών κλήθηκε να απαντήσει εάν η προτεινόμενη ανάπτυξη ,η οποία συμπεριλαμβάνει οικιστικές μονάδες και ξενοδοχείο, δεν θα καταστρέψει το δάσος. Εάν συμβαίνει αυτό, πώς εκπληρώνει το βασικό καθήκον του το Τμήμα Δασών;

5. Το Τμήμα Δασών καλείται να απαντήσει εάν έχει καταγράψει τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και εάν υπάρχουν σχετικές μελέτες. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιες μελέτες, χρειάζεται απάντηση πώς τεκμηριώνεται ο ισχυρισμός για απουσία οικολογικού ενδιαφέροντος από τη στιγμή που γίνεται λόγος για μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων, αρπακτικά πουλιά, σταθμούς αποδημητικών πουλιών, λαγούς αλεπούδες, ερπετά, ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς, εκτεταμένη μεγάλου μήκους φυσική κοίτη ποταμού κ.α.

6. Στην προτεινόμενη περιοχή η οικοδομική ανάπτυξη τοποθετείται στην πρόσοψη της οικιστικής περιοχής «Μερσινιά» πάνω σε ύψωμα, με αποτέλεσμα τυχόν οικοδόμηση της περιοχής να δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες στην ήδη υπάρχουσα οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, όπως υποστηρίζουν οι αντιδρώντες. Το Τμήμα Δασών καλείται να απαντήσει εάν υπάρχει κίνδυνος οικολογικών ή άλλων απαιτήσεων από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τεμαχίων της περιοχής, καθώς και εάν δημιουργείται κίνδυνος προβλημάτων λόγω της ανάμιξης ασυμβίβαστων χρήσεων, όπως η οικιστική, παραθεριστική, τουριστική και εμπορική ανάπτυξη.

Αντισταθμιστικά προτείνει η εταιρεία

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η εταιρεία “Ayia Napa Forest Golf Ltd”, η οποία αιτείται την εκμίσθωση της δασικής γης, έχει προτείνει στο Δήμο Αγίας Νάπας αντισταθμιστικά έργα αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς ότι η εν λόγω πρόταση δεν έρχεται χωρίς επιπτώσεις.

Η εταιρεία χαρακτηρίζει τις προτάσεις της «προτάσεις κοινοτικής ανάπτυξης και ευημερίας» και προτείνει τη χρηματοδότηση γηροκομείου, κέντρου ευγηρίας, κέντρου αυτισμού και νέου νηπιαγωγείου με σχεδιασμό από τον Δήμο Αγίας Νάπας στην περιοχή Κόκκινες. Προτείνει επίσης την ανέγερση συνεδριακού κέντρου και αίθουσας εκδηλώσεων χωρητικότητας 1.500 ατόμων μέσα στη μικτή ανάπτυξη με επίκεντρο το γήπεδο γκολφ.

Στην αντίπερα όχθη, η Ομάδα Πρωτοβουλίας, η οποία συστάθηκε στις 24 Οκτωβρίου, συνέλεξε υπογραφές, τις οποίες την περασμένη Παρασκευή 1η Νοεμβρίου παρέδωσε στον δήμαρχο Γιάννη Καρούσο. Η Ομάδα πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα συλλέγοντας 1.439 υπογραφές, αριθμός που μεταφράζεται στους μισούς μόνιμους κάτοικους του Δήμου Αγίας Νάπας! Ως εκ τούτου, η Ομάδα Πρωτοβουλίας έχει πλέον ένα ισχυρότατο τεκμήριο νομιμοποίησης στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη θυσία του δάσους για τους σκοπούς της εν λόγω ανάπτυξης, κάτι το οποίο παραδέχθηκε και ο ίδιος ο δήμαρχος παραλαμβάνοντας το υπόμνημα με τις υπογραφές.

Η αρχική αίτηση της εταιρείας “Ayia Napa Forest Golf Ltd” για δημιουργία του γηπέδου εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο απορρίφθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο έκρινε ότι η κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης εντός προστατευόμενης περιοχής με σήμανση Τόπου Κοινοτικής Σημασίας αλλά και Ζώνης Ειδικής Προστασίας θα είχε σημαντικές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Κατόπιν τούτου, όπως αποκαλύψαμε στη «Χαραυγή», το ίδιο το Τμήμα Δασών πρότεινε στην εταιρεία μετακίνηση σε μεγάλο τμήμα του Κρατικού Δάσους Σωτήρας, το οποίο βρίσκεται σε δημοτικά όρια Αγίας Νάπας. Πρόκειται για την περιοχή νοτίως του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ριζοελιάς – Αγίας Νάπας και δυτικά του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας, από την οποία το Τμήμα Δασών προτείνει τη μίσθωση 777 δεκαρίων, για την ακρίβεια 777.700 τετραγωνικών μέτρων, στην εταιρεία. Το Τμήμα Δασών επικαλέστηκε προκαταρκτική μελέτη πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον υποστηρίζοντας ότι η περιοχή εκείνη δεν έχει οικολογικά στοιχεία που να αποτρέπουν τέτοια ανάπτυξη. Μετά την πρόταση του Τμήματος Δασών, η εταιρεία “Ayia Napa Forest Golf Ltd” υπέβαλε αίτημα στο Τμήμα Δασών για μακροχρόνια μίσθωση της κρατικής γης, η οποία εκτείνεται σε τρία τεμάχια. Με βάση τα σχέδια, προτείνεται γήπεδο γκολφ έκτασης 584 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, οικιστική ανάπτυξη έκτασης 153.700 τετραγωνικών μέτρων και τουριστική ανάπτυξη έκτασης 40 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Η πρόταση του Τμήματος Δασών διαβιβάστηκε γραπτώς σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ζητήθηκαν απόψεις, μεταξύ άλλων, από τον Υφυπουργό Τουρισμού, τον Δήμο Αγίας Νάπας, το Κτηματολόγιο, την Πολεοδομία, τον Έπαρχο Αμμοχώστου, τα Τμήματα Γεωργίας, Περιβάλλοντος, Αναπτύξεως Υδάτων και Δημοσίων Έργων και την Υπηρεσία Θήρας.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.