Καυτό τριήμερο διαβουλεύσεων στη Γενεύη για το μέλλον του Κυπριακού

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από την πολιτική ηγεσία του τόπου, μεταβαίνει σήμερα στη Γενεύη για την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ θα αποφασιστεί είτε συνέχιση των συνομιλιών στη βάση λύσης ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, είτε θα υπάρξει εκτροπή από τη βάση λύσης και συζητήσεις για λύση δύο κρατών, συνομοσπονδίας, διχοτόμησης. Είναι λοιπόν κομβική η στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Γενεύη. Καλείται να αντιμετωπίσει τις μεθοδεύσεις, τους σχεδιασμούς και τις τακτικές της Άγκυρας, έχοντας απέναντί του αυτή τη φορά όχι έναν Ακιντζί, αλλά έναν Τατάρ, ο οποίος δεν συμπεριφέρεται ως Κύπριος, αλλά ως δορυφόρος της Άγκυρας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να πείσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι αποδέχεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις το πλαίσιο Γκουτέρες και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί στο Κραν Μοντανά, εκφράζοντας ετοιμότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για επίλυση των εκκρεμοτήτων κατά τρόπο που δεν θα παραβιάζονται βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά θα υπάρξει πολιτική βούληση για συμβιβασμό που θα είναι προς όφελος όχι της Άγκυρας ή τρίτων ξένων, αλλά των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να γνωρίζει ότι εάν δεν κινηθεί στην κατεύθυνση των παραμέτρων του ΟΗΕ και εάν δεν καταθέσει στο τραπέζι πρωτοβουλίες και εισηγήσεις που να μπορούν να γίνουν κατανοητές και να αξιοποιηθούν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τότε όχι μόνο δεν θα ασκηθεί η ανάλογη πίεση προς την Άγκυρα, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος να κατατεθεί και επίσημα η πρόταση για λύση δύο κρατών και να δοθεί η ευκαιρία στην Άγκυρα να επιχειρηματολογήσει ότι δεν είναι εφικτή η λύση ΔΔΟ, προσπαθώντας να επιρρίψει ευθύνες στη δική μας πλευρά.

Ο Πρόεδρος δεν πρέπει να επιτρέψει εκτροπή του Κυπριακού και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν βγει μπροστά με ξεκάθαρες θέσεις, με πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα αφαιρούν επιχειρήματα από την Άγκυρα και θα πείθουν τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση ΔΔΟ και ότι αυτό εμποδίζεται από την Τουρκία.

Από την έκβαση της άτυπης πενταμερούς δεν θα κριθεί μόνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά και η μελλοντική πορεία του Κυπριακού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.