Καζάνι που βράζει οι Εκπαιδευτικοί για τα Test to Stay – Αποφασίζουν για μέτρα


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και ενημέρωση, με την οποία προβλέπεται ουσιαστικά η κατάργηση της υποχρέωσης αυτοπεριορισμού των μαθητών / τριών, που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, θεωρούμε ότι είναι όχι μόνο ανέφικτη να εφαρμοστεί, αλλά κυρίως επικίνδυνη για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, αναφέρει, σε ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ.

«Ανέφικτη, επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να διενεργούνται τεστ από κινητές μονάδες, που θα επισκέπτονται τα σχολεία» στους μαθητές που είναι στενές επαφές για 5 συνεχόμενες ημέρες, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Επικίνδυνη, γιατί εν μέσω της μεγαλύτερης έξαρσης κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αίρεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού των στενών επαφών, μόνο για τους μαθητές /τριες και μόνο για τον σχολικό χώρο και χρόνο», προσθέτει.

Αντίθετα, συνεχίζει η ΟΕΛΜΕΚ, η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει την καθημερινή παρουσία των στενών επαφών στα σχολεία, «γεγονός που θεωρούμε ότι αυξάνει την πιθανότητα διασποράς του covid-19, καθώς και τον κίνδυνο διάδοσής του σε μαθητές και Εκπαιδευτικούς».

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι από τη χθεσινή απόφαση προκύπτουν πολλά ερωτήματα.

«Είναι η παρούσα φάση έξαρσης της πανδημίας η κατάλληλη στιγμή για τη χαλάρωση των μέτρων και του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται στα σχολεία, όπως αποφασίστηκε χθες; Γιατί αίρεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού μόνο για τους μαθητές / τριες που είναι στενές επαφές και μάλιστα μόνο για τον σχολικό χώρο και χρόνο; Οι στενές επαφές όλων των άλλων κοινωνικών και εργασιακών χώρων εξακολουθούν να συνιστούν κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, ενώ οι μαθητές / τριες στα σχολεία όχι; Τι έχουν να πουν για τα πιο πάνω οι ειδικοί της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής;  Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες για τα σχολεία έχει τη δική τους έγκριση; Αποτελεί δική τους εισήγηση και συμβάλλει στην πρόληψη διασποράς του Covid-19;», σημειώνει.

Αναφέρει, επίσης, ότι ως ΟΕΛΜΕΚ, έχουν επισημάνει τα προβλήματα που προέκυψαν με την επαναλειτουργία των σχολείων και τις αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών, «ενώ προειδοποιήσαμε ταυτόχρονα για τα προβλήματα που θα προκύψουν με τη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων εξαιτίας της πανδημίας».

«Παρά τα προβλήματα, κάναμε υπομονή λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υφίστανται.  Δηλώσαμε όμως ξεκάθαρα, ότι για εμάς προέχει η ασφάλεια και η υγεία των χιλιάδων μαθητών, των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού των σχολείων.  Σε αυτό το θέμα, δηλώνουμε ξανά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις. Ως εκ τούτου, ζητούμε τη μη εφαρμογή της χθεσινής απόφασης από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς επίσης και άμεσα ορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, για συζήτηση των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στα σχολεία και τη χθεσινή απόφαση», προσθέτει.

Η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει, τέλος, ότι «σε περίπτωση που τα πιο πάνω αιτήματά μας δεν εισακουστούν τότε και η Οργάνωσή μας θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, σε συνεννόηση και με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις».

Το Σάββατο η ΠΟΕΔ ψηφίζει για λήψη πιθανών μέτρων σε σχέση με τα μέτρα για την πανδημία

Πραγματοποιούνται, το Σάββατο, 15 Ιανουαρίου, έκτακτες Παγκύπριες Γενικές Συνελεύσεις της ΠΟΕΔ,  όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών της Οργάνωσης, με σκοπό την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για λήψη πιθανών μέτρων αντίδρασης, μη αποκλειομένων και των απεργιακών, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο, “σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν τα ελλιπή μέτρα προστασίας που λήφθηκαν κατά της Πανδημίας Covid-19, στις σχολικές μονάδες, καθώς και την αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη διαφορετική αντιμετώπιση της Προδημοτικής, της Ειδικής και της Δημοτικής Εκπαίδευσης”.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 μέχρι 16:00.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔ, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ακόλουθα κέντρα : Αίθουσα Εκδηλώσεων, Κεντρικά Γραφεία ΠΟΕΔ, Λεωφόρος Κυρηνείας 184, Αγλαντζιά, Κ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού – Αγίου Παντελεήμονα, Λεμεσός, Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς Κ.Β΄ – «Μιχαλάκης Παρίδης», Λάρνακα, Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου Α΄, Δημοτικό Σχολείο Πάφου ΙΒ’ – «Πεύκιος Γεωργιάδης», Δημοτικό Σχολείο Αστρομερίτη.

Τα μέλη της Οργάνωσης μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο.

Μετά από σχετική έγκριση από το Υπουργείο Υγείας θα ληφθεί πρόνοια ώστε κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας να εφαρμοστούν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Για τον σκοπό αυτό, στην είσοδο και εντός κάθε κέντρου θα υπάρχει δυνατότητα για χρήση αντισηπτικού, κατά την είσοδο στον χώρο θα γίνεται θερμομέτρηση, θα τηρούνται οι αποστάσεις που προβλέπονται από τις σχετικές οδηγίες, όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο του εκλογικού κέντρου θα πρέπει να φορούν μάσκα και να προσκομίσουν Safe Pass, για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου θα χορηγείται στυλό από την Εφορευτική Επιτροπή για κάθε ψηφοφόρο, οι θάλαμοι ψηφοφορίας θα είναι ανοικτοί.

Η ΠΟΕΔ καλεί τις σχολικές μονάδες όπως ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς για τη διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων και αναγνώσουν το σχετικό ψήφισμα στους διδασκαλικούς συλλόγους.

Θα διεξαχθεί διαδικτυακή γενική ενημερωτική συνέλευση την Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, στις 16:00, μέσω Teams.

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, στο οποίο τα μέλη της Οργάνωσης πρέπει να απαντήσουν Ναι ή Όχι, έχει ως εξής:

«Ενημερώθηκα για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν τα ελλιπή μέτρα προστασίας που λήφθηκαν κατά της πανδημίας Covid-19, στις σχολικές μονάδες, καθώς και την αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη διαφορετική αντιμετώπιση της Προδημοτικής, της Ειδικής και της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι να μην υπάρχει επαρκής ασφάλεια παιδιών, εκπαιδευτικών και προσωπικού εντός των σχολικών μονάδων, ειδικότερα σε περιόδους έξαρσης της Πανδημίας».

Αποκλειστική ευθύνη, αναφέρεται, για θέματα ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μονάδες φέρει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο όφειλε και οφείλει να τα διαχειρίζεται πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

«Εξουσιοδοτώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Δ. να: 1. Αποτρέψει τον οποιοδήποτε ατεκμηρίωτο διαχωρισμό μεταξύ Ειδικής, Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, 2. Διεκδικήσει τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μας μονάδες, 3. Απαιτήσει την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους, με όλα τα νόμιμα μέσα που αυτό θα κρίνει σκόπιμα, μη αποκλειομένων και των απεργιακών μέτρων», καταλήγει το ψήφισμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.