Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Η Κυβέρνηση, με απόφασή της που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα την περασμένη Παρασκευή, ενισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας, ενόψει και της εφαρμογής του ΓεΣΥ, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον Προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για το 2019, πρόσθετες 303 θέσεις ως εξής: 33 νέες θέσεις Ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, 60 νέες θέσεις Νοσηλευτικών Λειτουργών γενικής νοσηλευτικής, 40 νέες θέσεις Γραφέων – Διοικητικού Προσωπικού, και 170 νέες θέσεις Φροντιστών Υγείας.

Επιπρόσθετα πρέπει να σημειωθεί ότι, με γνώμονα τις ανάγκες που υπάρχουν, τα αυτονομημένα πλέον νοσηλευτήρια θα διαθέτουν τριπλάσιο κονδύλι για εξοπλισμό και μέρος αυτού του εξοπλισμού έχει ήδη παραγγελθεί.

Στον Προϋπολογισμό τους προβλέπονται εξάλλου κονδύλια για τη δημιουργία Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο Μακάρειο Νοσοκομείο, τη δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, και επέκταση συγκεκριμένων τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Αυτά τα τρία έργα προβλέπεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι τον επόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία Μονάδας Πρώτων Βοηθειών και Πνευμονολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Κυπερούντας.

Με όλες αυτές και άλλες παράλληλες ενέργειες, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη γραπτή δήλωση του, το Υπουργείο Υγείας προχωρά μελετημένα στην ενίσχυση και αναβάθμιση των αυτόνομων νοσηλευτηρίων, προκειμένου αυτά να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και ενόψει της λειτουργίας του Γενικού Σχεδίου Υγείας.