Και διασυνοριακή ηλεκτρονική υγεία

Ευρωπαϊκά προγράμματα διασφαλίζουν την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ

Η συμμετοχή της Κύπρου σε δύο ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα της ειδικής κατηγορίας CEF (Connecting Europe Facility) τα οποία θα διασφαλίσουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ ανακοινώθηκε σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες.

Το ένα εκ των δύο προγραμμάτων αφορά την ανάπτυξη γενικών υπηρεσιών διασυνοριακής ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο και έχει ως στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών του ασθενούς διασυνοριακά σε κοινή μορφή και μέσω ενός ασφαλούς δικτύου πρόσβασης.

Το έργο αναπτύσσεται σε 17 χώρες μέλη του e-health Νetwork. H ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνεται μεταξύ δύο χωρών αφού πρώτα περάσουν από σχετικό έλεγχο και αφού υπογράψουν τη μεταξύ τους συμφωνία.

Επί τούτου, αναπτύχθηκε διαδικτυακό σύστημα μέσω του οποίου οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δεδομένα αυτά ηλεκτρονικά. Το πρόγραμμα και η δομή για τη λειτουργία του θα είναι αρμοδιότητα της Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας (η δημιουργία της περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Υγεία). Το δεύτερο πρόγραμμα, που τίθεται σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2018, στοχεύει στην κάλυψη του Κύπριου πολίτη που διακινείται στην Ευρώπη και του Ευρωπαίου πολίτη που διακινείται στην Κύπρο προσφέροντας τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης και πληροφοριών κοινωνικής ασφάλισης.

Ανάμεσα στα οφέλη του προγράμματος περιλαμβάνεται η απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου υποστηρίζοντας κυρίως την ανταλλαγή χρηματο-οικονομικών πληροφοριών, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την παροχή εγκαίρως των απαραίτητων πληροφοριών στον πολίτη, καθώς και τη συμβολή στην ασφάλεια των πληροφοριών μειώνοντας τη συχνότητα των σφαλμάτων και των καθυστερήσεων και παρέχοντας γρήγορη πρόσβαση στον πολίτη αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς το κοινό.

Να σημειωθεί ότι για να εγκριθεί η συμμετοχή μιας χώρας στα πιο πάνω προγράμματα θα πρέπει να αποδείξει, αφού κριθεί με αυστηρούς όρους, ότι πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως είναι η επιστημονική επάρκεια των μελών της Ομάδας Έργου, η ποιότητα της επιστημονικής πρότασης, η βιωσιμότητα του έργου και ο αιτούμενος προϋπολογισμός.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy