Και η Αθήνα υποψήφια για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Την υποψηφιότητα της Αθήνας για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος θα εγκαταλείψει τη σημερινή του έδρα στο Λονδίνο μετά το Brexit, κατέθεσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Οργανισμός έχει ως κύρια αποστολή τον έλεγχο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. και τυχόν μετεγκατάστασή του στην Αθήνα θα δώσει οικονομική πνοή στην πόλη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να παρουσιάσει τον φάκελο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως η Ελλάδα θα επιδιώξει τις αναγκαίες διπλωματικές συμμαχίες στο διαγωνισμό, εκτιμώντας ότι η υποψηφιότητα της Αθήνας έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.

Οι «αντίπαλοι» της Αθήνας θα γίνουν γνωστοί μετά τις 31 Ιουλίου, που είναι η διορία για την υποβολή φακέλων. Προγενέστερες πληροφορίες ήθελαν την Ελλάδα να αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό από κράτη της βόρειας Ευρώπης, όπως η Δανία και η Σουηδία, που ήδη φιλοξενούν δραστηριότητες του φαρμακευτικού κλάδου. Στη μάχη έχει ριχθεί και η Βαρκελώνη, που ήταν φιναλίστ πίσω από το Λονδίνο το 1992.

Η τελική απόφαση για το νέο σπίτι του Οργανισμού θα ληφθεί το Νοέμβριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Οι συμμαχίες στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Κατρούγκαλος θα είναι απαραίτητες, καθώς η ανάδοχος πόλη θα επιλεγεί μέσω μυστικής ψηφοφορίας των εκπροσώπων των κρατών-μελών.

Το γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche μετέδωσε τον Ιούνιο πως Γαλλία και Γερμανία έχουν συμφωνήσει να μοιραστούν τις δύο κοινοτικές υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα στο Λονδίνο, με τον EMA να μετεγκαθίσταται στη Λιλ και τη Φρανκφούρτη να παίρνει την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Μεγάλα οικονομικά οφέλη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. η υπηρεσία απασχολεί σχεδόν 900 καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, ενώ το 2015 χρησιμοποιούσε εγκαταστάσεις 27.000 τετραγωνικών μέτρων στο Λονδίνο. Για τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού ο ελληνικός φάκελος προτείνει το πρώην κτήριο της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ, στον Πειραιά.

Ο EMA μπορεί επίσης να τονώσει σημαντικά τον συνεδριακό τουρισμό και την επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, καθώς το 2015 προσκάλεσε 36.000 επισκέπτες στο Λονδίνο, οργάνωσε 564 συνεδριάσεις και διεξήγαγε 4.273 τηλεδιασκέψεις.

Τα κριτήρια

Με δεδομένη την αποστολή του EMA, η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου έθεσε πέντε αυστηρά κριτήρια για την επιλογή της νέας έδρας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας.

Η κατάλληλη υποψήφια πόλη θα πρέπει να διαθέτει εγκαταστάσεις για την άμεση επαναλειτουργία του Οργανισμού μετά την απομάκρυνση από το Λονδίνο, να συνδέεται αεροπορικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και να διαθέτει καλές αστικές συγκοινωνίες, να παρέχει ευρωπαϊκού προσανατολισμού σχολικές μονάδες για τα παιδιά των εργαζόμενων, να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και περίθαλψη στους συγγενείς των εργαζόμενων, και τέλος γενικά να μπορεί να εκπληρώσει τάχιστα τα παραπάνω κριτήρια.

Η Σύνοδος επισήμανε επίσης την αρχή της διασποράς των κοινοτικών υπηρεσιών όπως ο EMA σε πολλές χώρες της Ε.Ε., ώστε να αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση. Πρόκειται για αρχή στην οποία βασίζεται η Αθήνα, καθώς δεν φιλοξενεί άλλη ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy