Και η Υγεία επί ξυρού ακμής

Στο πιάτο του μεγάλου κεφαλαίου και συγκεκριμένα του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα επιδιώκει να βάλει αυτή η κυβέρνηση -του ΔΗΣΥ και του κ. Αναστασιάδη- τη δημόσια υγεία. Μετά τις ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών, την απορρύθμιση του δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο επόμενος στόχος της απορρύθμισης είναι ακριβώς ο ευαίσθητος τομέας της δημόσιας υγείας. Αυτό που ήταν κοινωνικό αγαθό, θα γίνει τώρα εμπόρευμα! Οποιος έχει, θα πληρώνει για να βρίσκει την υγεία του και όποιος δεν έχει, θα πεθαίνει έξω από τα νοσοκομεία. Αυτός που θα μπορεί, θα καταφεύγει στα καλύτερα νοσηλευτήρια και στους καλύτερους γιατρούς, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται, αλλά όλοι οι άλλοι θα εκλιπαρούν για μια ελάχιστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εν είδει… φιλανθρωπίας από το αρμόδιο Υπουργείο.
Τα νομοσχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας και για τα οποία ο κ. Πατσαλής ευελπιστεί να έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των κομμάτων ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στο πολυασφαλιστικό σύστημα. Αυτό δηλαδή το σύστημα όπου, εκτός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, θα «παίζουν» και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, το ενδιαφέρον των οποίων ασφαλώς και επικεντρώνεται στα κέρδη…
Η κυβέρνηση επιδιώκει την αποστασιοποίηση από τα όσα είχαν συμφωνηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους βάζοντας την πιο ουσιώδη μεταρρύθμιση σε νέες περιπέτειες.
Με το νέο νομοσχέδιο, πέραν του ότι ανοίγει ο δρόμος για το πολυασφαλιστικό (προβλέπει μεταξύ άλλων τις εξουσίες του υπουργού «να εξετάσει μέτρα… μετεξέλιξης του ΓεΣΥ σε μεικτό σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει τη συμμετοχή πέραν του ενός ασφαλιστικού οργανισμού»), εξουδετερώνει τον ΟΑΥ και από το σχεδιασμό και από την υλοποίηση του ΓεΣΥ, υποβαθμίζοντάς τον σε μια δυσλειτουργική κρατική ασφαλιστική εταιρεία χωρίς σαφείς και αποτελεσματικούς όρους εντολής και αρμοδιότητες. Καταργεί την ανεξαρτησία του ΟΑΥ και δίνει υπερεξουσίες στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος θα εκδίδει διατάγματα και οδηγίες χωρίς κανένα κοινοβουλευτικό ή άλλο έλεγχο. Αντί του ΟΑΥ, στο Συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς, συστήνονται άλλοι τέσσερις οργανισμοί και κέντρα λήψης αποφάσεων χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και εποπτείας: α) Ταμείο Ασφάλισης Υγείας, β) Συμβουλευτική Επιτροπή, γ) Συμβούλιο Αποζημίωσης Φαρμάκων, δ) Υπηρεσία στο Υπουργείο Υγείας, αρμόδια για το ΓεΣΥ.
Με όλα αυτά είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του τομέα της Υγείας και να μοιράζει την πίττα κατά το δοκούν. Αν προστεθεί σ’ αυτό το εγχείρημα και η διάλυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσα από τη λεγόμενη «αυτονόμηση», τότε είναι προφανές ότι η δημόσια υγεία βγαίνει στο σφυρί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy