Και ιατρικά απόβλητα στο σκυβαλότοπο Παραλιμνίου

Ενα νέο σκάνδαλο έρχεται να ταράξει τα νερά στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Ιατρικά απόβλητα σε σακούλες πετάγονται σε ανοικτό χώρο δίπλα ακριβώς από το σκυβαλότοπο Παραλιμνίου, γεγονός που προκαλεί τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, αφού η καύση τέτοιων αποβλήτων -εκτός του ότι είναι παράνομη- ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον. Είναι πάντως άξιον απορίας πώς ιατρικά απόβλητα βρέθηκαν πεταμένα στην περιοχή του σκυβαλότοπου, αφού τα νοσηλευτήρια -του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα-υποχρεούνται να διαχειρίζονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας τα ιατρικά απόβλητα. Ως εκ τούτου, τα πλείστα νοσηλευτήρια έχουν συνάψει συμφωνία με αδειοδοτημένο φορέα για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγουν πληρώνοντας μάλιστα αδρά χρηματικά ποσά.

Και ενώ η προσπάθεια αποκατάστασης του σκυβαλότοπου Παραλιμνίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ο χώρος όπου εντοπίστηκαν τα ιατρικά απόβλητα έχει μετατραπεί σε έναν ανεξέλεγκτο σημείο ρίψης σκυβάλων: Eκεί εντοπίζει κανείς από οικιακά απόβλητα, άχρηστα αντικείμενα μέχρι και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πλαστικές μπουκάλες.
Και δεν φτάνουν οι εικόνες ντροπής που παρουσιάζει ο χώρος, μια με δύο φορές τη βδομάδα τα σκουπίδια καίγονται με τον πυκνό καπνό να σκεπάζει την περιοχή και να επιβαρύνει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Χριστάκης Τζοβάνης μετέφερε στη «Χ» τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής τονίζοντας ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει επιτέλους να επιληφθούν του θέματος. Οπως είπε, ενώ ο εργολάβος ανέλαβε την αποκατάσταση του έργου του σκυβαλότοπου, το τελευταίο διάστημα η κατάσταση χειροτερεύει και τα προβλήματα αυξάνονται. Κατήγγειλε ότι γίνεται ανεξέλεγκτη καύση αποβλήτων με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Κατήγγειλε επίσης ότι κάτοικοι πετάνε σκουπίδια για καύση εκεί επί πληρωμή. Για τα πράσινα σημεία είπε ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες επιλογής με αποτέλεσμα σήμερα οι κάτοικοι δικαίως να διαμαρτύρονται. Επί τούτου εξήγησε ότι ο Δήμος Δερύνειας είχε υποδείξει στο Υπουργείο Εσωτερικών ένα πράσινο σημείο στην κοινότητά του. Το αρμόδιο Υπουργείο, ωστόσο, καθόρισε στο Δήμο Παραλιμνίου δύο πράσινα σημεία, όπου θα διοχετεύονταν συγκεκριμένα σκύβαλα για τη μεταφορά τους στα ΧΥΤΥ. «Απ’ ό,τι φαίνεται δεν έγινε σωστή διαβούλευση με τους κατοίκους με αποτέλεσμα το όλο θέμα να παραμένει σε στασιμότητα» είπε ο κ. Τζιοβάνης.
Μαρίνα Κουμάστα

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.