ΚΕΔΙΠΕΣ: 4.938 πλειστηριασμοί και αυξημένες πωλήσεις ακινήτων

Χαρακτηρίζει «αρνητική εξέλιξη» το νόμο της Βουλής για πρώτη κατοικία

 

Η ΚΕΔΙΠΕΣ πραγματοποίησε 4.938 δημοπρασίες υποθηκευμένων ακινήτων αξίας 576,4 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα έχει πάρει τα κλειδιά σε ακίνητα ύψους 1,1 δις ευρώ (886 εκατ. ευρώ μέσα από την ανταλλαγή έναντι χρέους και 199 εκατ. ευρώ μέσα από ανακτήσεις μετά από αποτυχημένο πλειστηριασμό).

Τα πιο πάνω προκύπτουν από τα οικονομικά αποτελέσματα της ΚΕΔΙΠΕΣ για το τρίτο τρίμηνο του 2022, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Επισημαίνεται επίσης ότι οι εκποιήσεις βρίσκονται σε αυξητική πορεία. Ενδεικτικά, το 2020 τέθηκαν σε πλειστηριασμό 614 ακίνητα, το 2021 αυξήθηκαν στα 1.239 (σ.σ.: παρά τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού), ενώ φέτος αναμένεται να εκτοξευθούν αφού μέχρι τον Σεπτέμβριο βγήκαν στο σφυρί 1.803 ακίνητα.

Παράλληλα, αυξημένες είναι και οι πωλήσεις ακινήτων. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής πουλήθηκαν ακίνητα αξίας 544,1 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται μάλιστα ότι «1.718 ακίνητα ύψους 198,9 εκατ. ευρώ πωληθήκαν μέσα σε ένα χρόνο από την ανάκτησή τους, σημειώνοντας δυνατό αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά». Ακόμη, αναφέρεται ότι «στις ψηλές πωλήσεις ακινήτων, παρά την πανδημία, έχουν συμβάλει σημαντικά οι εκστρατείες προώθησης ακινήτων μεσαίας εμπορευσιμότητας που υλοποιούνται από την Αλταμίρα».

Εν τω μεταξύ. η ΚΕΔΙΠΕΣ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως «ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να προχωρήσει σε νέα επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων». Κάνει επίσης λόγο για «στρατηγικούς κακοπληρωτές», προσθέτοντας ότι η νομοθεσία της Βουλής για επέκταση του μορατόριουμ στις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης επηρεάζει «δάνεια συνολικού ύψους περίπου 2,9 δις ευρώ, δηλαδή το μισό χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Αναφέρεται ακόμη ότι «λόγω των συχνών παρεμβάσεων, οι ταμειακές εισροές θα είναι μειωμένες και θα επηρεαστεί αρνητικά η ικανότητα πλήρους αποπληρωμής της κρατικής βοήθειας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι ταμειακές εισροές της ΚΕΔΙΠΕΣ ανήλθαν στα 93,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 19,2% έναντι του δεύτερου τριμήνου και αύξηση 3,5% έναντι αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι στιγμής η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει δώσει στο κράτος 800 εκατ. ευρώ σε μετρητά, 140 εκατ. ευρώ σε ακίνητα και 2,6 εκατ. ευρώ σε άλλα στοιχεία, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να δώσει ακόμη 60-80 εκατ. ευρώ.

 

 

Εγγυήσεις: 106 εκατ. ευρώ στην Ελληνική σε 4 χρόνια
Οι απαιτήσεις της Ελληνικής Τράπεζας από τις εγγυήσεις οι οποίες της δόθηκαν από την κυβέρνηση για τον Συνεργατισμό έφτασαν στα 105,9 εκατ. ευρώ στα πρώτα τέσσερα χρόνια και απομένουν ακόμη οκτώ χρόνια για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις εγκρίθηκαν από τη Βουλή διά χειρός ΔΗΣΥΔΗΚΟΕΔΕΚ – ΕΛΑΜ, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι οι ενδεχόμενες απαιτήσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 155 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του σχεδίου, ωστόσο τα στοιχεία προμηνύουν ότι το τελικό ποσό θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.