ΚΕΔΙΠΕΣ: Αφαιρεί τον επίμαχο όρο από τα συμβόλαια για τα δάνεια του «Εστία»Αλλαγή στάσης μετά την καταγγελία του Επιτρόπου για «καταστρατήγηση»

Στην αφαίρεση της επίμαχης πρόνοιας από τα έγγραφα τα οποία υπέγραψε με δανειολήπτες στα πλαίσια του σχεδίου Εστία, προχωρεί η ΚΕΔΙΠΕΣ μετά την καταγγελία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου, για «καταστρατήγηση» των όρων του σχεδίου εκ μέρους της εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ΚΕΔΙΠΕΣ, «αποτελεί συνήθης πρακτική στον χρηματοπιστωτικό τομέα η απόσυρση των εκκρεμουσών δικαστικών/άλλων διαδικασιών εκατέρωθεν, με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, εφόσον εν πάση περιπτώσει τα υφιστάμενα δάνεια εξοφλούνται». Παρά ταύτα, προστίθεται, «ενεργώντας με καλή πίστη και προς άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας, η εταιρεία έχει αφαιρέσει τον επίμαχο όρο από την επιστολή προσφοράς και οποιαδήποτε απόφαση δικαστικής/άλλης διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη θα ρυθμιστεί όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Εστία και στο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και της Δημοκρατίας».

Όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα μας, η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει δεχτεί περίπου 3.000 αιτήσεις για το σχέδιο Εστία, εκ των οποίων οι 600 είναι πλήρως συμπληρωμένες, ενώ 300 πέρασαν ήδη από το στάδιο της αξιολόγησης και για πολλές απ’ αυτές έχουν υπογραφεί και τα σχετικά συμβόλαια. Οι πιο πάνω δανειολήπτες αναμένεται να κληθούν να υπογράψουν καινούρια έγγραφα, τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν τον επίμαχο όρο.

Τι προνοεί το μνημόνιο 

Το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η ΚΕΔΙΠΕΣ με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν επισύρει οποιαδήποτε υποχρέωση από τον δανειολήπτη για απόσυρση αγωγών ή παραπόνων που εκκρεμούν για ενδεχόμενες υπερχρεώσεις του παρελθόντος. Αντίθετα καθορίζεται ότι σε περίπτωση που μετά την υπογραφή του συμβολαίου για αναδιάρθρωση του δανείου στα πλαίσια του σχεδίου Εστία διαπιστωθεί ότι το ποσό του χρέους ήταν λανθασμένο (π.χ. μετά από απόφαση Δικαστηρίου ή σχετικής αρχής νοουμένου ότι η Συμμετέχουσα έχει κάνει αποδεκτή τη δεσμευτικότητα της απόφασής της), η «οποιαδήποτε διαφορά προκύψει θα μειώνει το ποσό των αναδιαρθρωμένων δανείων». Μάλιστα στο μνημόνιο καθορίζεται συγκεκριμένη φόρμουλα η οποία πρέπει να ακολουθείται, αφού αναφέρεται ότι το επιπλέον ποσό πρέπει να αφαιρείται πρώτα από το αναδιαρθρωμένο παγοποιημένο δάνειο, ακολούθως από το αναδιαρθρωμένο εναπομείναν δάνειο και μετά από το αναδιαρθρωμένο δάνειο της κύριας κατοικίας.

Τι έκανε η ΚΕΔΙΠΕΣ

Παρά την πιο πάνω πρόνοια του μνημονίου, στα έγγραφα τα οποία έδωσε η ΚΕΔΙΠΕΣ στους δανειολήπτες αναφέρεται στα ψιλά γράμματα ότι πρέπει να αποσύρουν «οποιεσδήποτε αγωγές/ανταπαιτήσεις» έχουν καταθέσει σε σχέση με το δάνειο το οποίο θα ενταχθεί στο σχέδιο Εστία, αλλά και οποιοδήποτε άλλο δάνειο έχουν στην ΚΕΔΙΠΕΣ. Αναφέρεται μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει «πριν ή ταυτόχρονα με την υλοποίηση της προσφοράς» για αναδιάρθρωση του δανείου με σκοπό την ένταξή του στο «Εστία».

Διαβάστε επίσης:

Xρηματοοικονομικός Eπίτροπος: Mεγάλο ολίσθημα από ΚΕΔΙΠΕΣ