ΚΕΔΙΠΕΣ: Πληρωμή €55,6 εκατ έναντι των δύο πρώτων απαιτήσεων της Ελληνικής

Σε πληρωμή €55,6 εκατομμυρίων προς την Ελληνική Τράπεζα έναντι μέρους των δύο πρώτων απαιτήσεων, συνολικού ύψους €72,9 εκατ., προχώρησε η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) στο πλαίσιο του Σχεδίου Προστασίας Δανείων (APS) που δόθηκε στην Ελληνική κατά την μεταφορά ορισμένων εργασιών της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας το 2018.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ και η μητρική της ΣΕΔΙΠΕΣ (όπως μετονομάστηκε η πρώην ΣΚΤ) ανακοίνωσαν πως βρίσκονται σε διαδικασία διαβούλευσης με την Ελληνική για επιβεβαίωση του υπολειπόμενου ποσού των απαιτήσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κρατικού φορέα διαχείρισης δανείων, στα πλαίσια του Σχεδίου έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, από την Ελληνική Τράπεζα 5 απαιτήσεις συνολικού ύψους €84,4εκ. για την περίοδο 1η Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι 30 Ιουνίου 2020. Η απαίτηση της πρώτης περιόδου μέχρι 30 Ιουνίου 2019 ήταν και η πιο μεγάλη αφού περιλάμβανε τις λογιστικές προβλέψεις που αναγνώρισε η Ελληνική Τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς εργασιών τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ σταδιακά το ύψος των απαιτήσεων μειώθηκε και με τη σταθεροποίηση της συμπεριφοράς του χαρτοφυλακίου.

Οι απαιτήσεις που αφορούν το Α’ και Β’ τρίμηνο 2020 ήταν αυξημένες λόγω των αυξημένων λογιστικών προβλέψεων λόγω της πανδημίας και ανήλθαν συνολικά σε €12,2εκ, εξήγησε η ΚΕΔΙΠΕΣ.

Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί πρόσφατα, η Ελληνική Τράπεζα, εξασκώντας σχετική επιλογή για τη δεύτερη επέτειο, έχει αποσύρει από το σχέδιο χορηγήσεις με τιμή αναφοράς €184εκ. (τιμή αναφοράς είναι το ποσό που καλύπτεται από το Σχέδιο) και έχει καταβάλει €4,5εκ. προς την Κυπριακή Δημοκρατία, με τις σωρευτικές πληρωμές προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως εγγυήτριας του σχεδίου ανήλθαν σωρευτικά σε €19,5εκ.

Τέλος σημειώνεται πως η συμβατική αξία των περιουσιακών στοιχείων που καλύπτονται από το σχέδιο στις 30/6/2020 ανέρχεται σε €2.191εκ. σε σχέση με €2.608εκ. κατά την έναρξη του Σχεδίου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Τράπεζας, η τιμή αναφοράς των περιουσιακών στοιχείων στις 30/6/2020 ανερχόταν σε €1.808 εκ. και, προσαρμοσμένη για την απόσυρση, μειώνεται σε €1.621εκ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy