Σε 24ωρη απεργία απεργία κατέρχονται τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στην ΚΕΔΙΠΕΣ, μετά από ομόφωνη απόφαση των κλαδικών συμβουλίων των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ.

Οι συντεχνίες είχαν δώσει περιθώριο στην ΚΕΔΙΠΕΣ μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου για υπογραφή της συλλογικής σύμβασης η οποία συμφωνήθηκε. Ωστόσο το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ για άλλη μια φορά δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των συντεχνιών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εργατική κρίση.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες ξεκίνησαν εδώ και μήνες κατέληξαν σε συμφωνία από τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν έχει υπογράψει μέχρι σήμερα τη συμφωνία. Μάλιστα στις 2 Οκτωβρίου υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή  εξ υπαιτιότητας του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Λόγω των πιο πάνω οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ είχαν δώσει προθεσμία μέχρι τις 11 Οκτωβρίου στο ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ για να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν στη λήψη απεργιακών μέτρων. Ωστόσο το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των συντεχνιών, με αποτέλεσμα οι δύο συντεχνίες να προχωρήσουν χθες στη λήψη ομόφωνης απόφασης για 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ έστειλε επιστολή προς τις συντεχνίες καλώντας τες σε συνάντηση στις 24 Οκτωβρίου. Ωστόσο απέφυγε για άλλη μία φορά να αναφέρει κατά πόσο θα προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας η οποία έχει επιτευχθεί.

Αποστασιοποιείται η ΕΤΥΚ

Εν τω μεταξύ η ΕΤΥΚ υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι «δεν συντρέχει λόγος άμεσης αντιπαράθεσης και απεργιακών κινητοποιήσεων». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι πραγματοποίησε συνάντηση με το νέο ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, το οποίο ανέλαβε να μελετήσει τις προτάσεις της συντεχνίας για βελτίωση της πρότασης η οποία έχει κατατεθεί και να επανέλθει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. 

Σημειώνεται ότι στην εγκύκλιο τους προς τους εργαζόμενους της ΚΕΔΙΠΕΣ οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ τονίζουν ότι: «Η προσπάθεια είναι κοινή και σας καλούμε όπως συμμετέχετε όλοι μαζικά στην 24ωρη απεργία της Δευτέρας, γιατί είναι θέμα αξιοπρέπειας για το προσωπικό της ΚΕΔΙΠΕΣ και ALTAMIRA και δεν είναι υπόθεση μόνο των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ που προκήρυξαν την απεργία».