Κεφάλαιο παιδεία: Στα άκρα οι σχέσεις οργανωμένων γονέων – ΟΕΛΜΕΚ

Στα άκρα φθάνουν οι σχέσεις μεταξύ οργανωμένων γονέων και εκπαιδευτικών οργανώσεων μετά και την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ για μονόωρη στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου, αλλά και την επαναβεβαίωση ενδεχόμενων απεργιακών μέτρων τον ερχόμενο Δεκέμβριο ελέω εξετάσεων τετραμήνων.

Το κλίμα πυροδότησαν οι δημόσιες τοποθετήσεις χθες του προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης, Κυριάκου Νικηφόρου, πως «απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του» απευθυνόμενος προς τους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, ανέφερε πως στην επικείμενη συνεδρία της Γραμματείας της Οργάνωσης θα εισηγηθεί όπως διακοπούν οι επαφές με την Ομοσπονδία Γονέων, καθώς και να μην αποδεχθεί η ΟΕΛΜΕΚ σε επίσημες συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας και άλλους φορείς να βρίσκεται παρών εκπρόσωπος των γονέων. Παράλληλα, ο κ. Πολυβίου σημείωσε πως ο κ. Νικηφόρου έχει αναλάβει το ρόλο του υπερυπουργού στα θέματα Παιδείας.


Πάντως από την πλευρά του ο κ. Νικηφόρου χαρακτηρίζει ως αδικαιολόγητη την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ. «Όσον αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων, νομίζω ότι όλα τα είχαμε συζητήσει και τα είχαμε συμφωνήσει», πρόσθεσε και σημείωσε ότι για το θέμα των κλιματιστικών έχει οριστεί Επιτροπή. «Για τη μη έγκυρη στελέχωση, εμείς το φωνάζαμε εδώ και χρόνια, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν τα στελέχη της ΟΕΛΜΕΚ τι θέλουν. Θέλουν απλά το συνδικαλισμό ή θέλουν να βοηθήσουν το σύστημα στο να προχωρήσει η στελέχωση γρήγορα;» συμπλήρωσε. Σήμερα αναμένεται να συνέλθει η Γραμματεία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για να πάρει αποφάσεις.

Τώρα σε ό,τι αφορά την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ για μονόωρη στάση εργασίας, αλλά και για κλιμάκωση των μέτρων, αυτή εστιάζεται σε τέσσερα ζητήματα. Εξετάσεις τετραμήνων και χρονοδιαγράμματα, κλιματισμός, συνταξιοδοτικό και έγκαιρη στελέχωση.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Κώστας Χατζησάββας, συμπεριλαμβάνονται χρονοδιαγράμματα ανεφάρμοστα. «Υπάρχουν κάποιες ασάφειες, αρκετά κενά, για τα οποία θα πρέπει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Και η Οργάνωσή μας αν κληθεί, βεβαίως θα ανταποκριθεί να υποβάλει τις εισηγήσεις της. Ελπίζουμε να μη συμβεί εκείνο που συνέβη τον Ιανουάριο όταν η Οργάνωση κατέθεσε κάποιες προτάσεις για το σχέδιο αξιολόγησης των μαθητών και στο τέλος έτρεχαν όλοι τον Ιούλιο του 2019 να ενσωματώσουν κανονισμούς, χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες, πρέπει να πω, ότι αρκετές ενσωματώθηκαν στο τέλος της ημέρας στη νομοθεσία».

Το δεύτερο σημείο αντίδρασης είναι το συνταξιοδοτικό και το γεγονός ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν ανασφάλιστοι. Το τρίτο σημείο αφορά, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζησάββας, τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι μαθητές μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. «Ζητήσαμε εδώ και αρκετά χρόνια ένα σχεδιασμό, έτσι ώστε να τοποθετηθούν κλιματιστικά μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Συνεχώς υπάρχει αντίδραση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, με τις δικαιολογίες ότι προκαλούνται διάφορες ασθένειες και ούτω καθεξής.


Και επίσης η μη έγκαιρη στελέχωση. Παρατηρούμε κάποιες ελλείψεις μέχρι σήμερα. Υπάρχουν αρκετά παιδιά, τα οποία βρίσκονται έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας, γιατί δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί, παρ’ όλο που ο προγραμματισμός, ουσιαστικά, αρχίζει από τον Φεβρουάριο κάθε σχολικής χρονιάς για την επόμενη σχολική χρονιά», συμπλήρωσε.

Επίσης ο κ. Χατζησάββας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε και πρόταση για μαζικές απεργίες, η οποία απορρίφθηκε στο παρόν στάδιο, με την ΟΕΛΜΕΚ να προχωρά στη μονόωρη στάση εργασίας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.