Του Αμβρόσιου Προδρόμου

Η νέα χρονιά, όπως άλλωστε κάθε χρονιά, φέρνει μαζί της αρκετές ελπίδες αλλά και προκλήσεις. Ελπίδες και προκλήσεις οι οποίες αφορούν μια τεράστια σειρά από θέματα, σε προσωπικό, επαγγελματικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Προκλήσεις οι οποίες σίγουρα δεν περιορίζονται στα θέματα της χώρας μας, αλλά έχουν ευρύτερη μορφή σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τη χώρα μας οι προκλήσεις και οι ελπίδες εστιάζονται σε αρκετά θέματα όπως:


i. Οι προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σίγουρα έχουν τη δική τους τεράστια σημασία η οποία θα καθορίσει το μέλλον της Κύπρου, όχι απλά για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά σίγουρα οι στρατηγικές αποφάσεις που θα παρθούν θα επηρεάσουν την πορεία της Κύπρου για αρκετά χρόνια.

ii. Το Κυπριακό, για ακόμα μια φορά, βρίσκεται ψηλά στα θέματα που αφορούν την κυπριακή κοινωνία. Όλοι γνωρίζουμε ότι η επίλυση δεν εξαρτάται (μόνο) από εμάς. Παρ’ όλα αυτά, η λύση του εθνικού μας προβλήματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της κοινωνίας μας. Η συνεχής παρουσία πέραν των 40.000 Τούρκων στρατιωτών στο νησί, αναπόφευκτα, δημιουργεί αρνητικές εξελίξεις για την Κύπρο.

iii.Η Οικονομία με πιο σημαντικά θέματα αυτά της ανεργίας και των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, όπως και η ανάπτυξη άλλων τομέων όπως ο Τουρισμός, η Γεωργία, η Εκπαίδευση και η Καινοτομία αποτελούν σοβαρές προκλήσεις πάνω στις οποίες η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εγκύψει. Ο ανασχεδιασμός της Οικονομίας δεν αποτελεί επιλογή, αποτελεί ανάγκη την οποία δεν μπορούμε να παραλείψουμε.

iv.Η Υγεία και η εφαρμογή του πολύπαθου ΓεΣΥ αποτελεί την ύψιστη ανάγκη όσον αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση. Έχουν γίνει θετικά βήματα, αλλά η συνεχής παλινδρόμηση μεταξύ Μονοασφαλιστικού και Πολυασφαλιστικού έχει δημιουργήσει μια αρνητική ανάγκη. Ελπίζουμε ότι επιτέλους το Σχέδιο το οποίο βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας και έχει μετατραπεί πρόσφατα σε νομοθεσία, θα πάρει το δρόμο υλοποίησης χωρίς άλλες παρεμβολές από διαφόρους κύκλους οικονομικών συμφερόντων, κυρίως ανάμεσα σε ασφαλιστικές εταιρείες.

Όσον αφορά τα θέματα που θα βρούμε μπροστά μας τη νέα χρονιά, αυτά συνοψίζονται στα ακόλουθα:

i.   Το θέμα των κλιματικών αλλαγών έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τις τελευταίες δεκαετίες. Οι μεγάλες δυνάμεις, κυρίως οι ΗΠΑ που έχουν αποχωρήσει από τη Συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές, καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο που τους ανήκει. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια πρέπει οπωσδήποτε να μας ανησυχούν.

ii. Το παγκόσμιο χρέος αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Εντός του Μαρτίου, το χρέος θα φτάσει στα $70 τρις. Ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 87% της παγκόσμιας οικονομίας. Το χειρότερο είναι ότι η αύξηση είναι τεράστια κάθε χρόνο. Ενδεικτικά να πούμε ότι η παγκόσμια οικονομία χρεώνεται περίπου $4,4 εκ. το λεπτό. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ό,τι πιο σοβαρό υπάρχει στην οικονομία και σίγουρα η επόμενη κατάρρευση του οικονομικού συστήματος κοντοζυγώνει.

iii.Η ανάπτυξη των πυρηνικών και τα όσα βλέπουμε και ακούμε ανάμεσα σε χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βόρειος Κορέα, Ιράν και Ισραήλ, μόνο ανησυχία μπορούν να μας προκαλούν. Αν και θεωρούμε ότι τα όσα ακούμε αποτελούν περισσότερο κινήσεις λεονταρισμού, σίγουρα δεν μπορούν να μη φέρουν μαζί τους ένα σημαντικό επίπεδο ανησυχίας.

Όλα αυτά είναι μόνο μερικά από τα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν την Κύπρο και τον κόσμο. Ελπίδα και ευχή είναι να επικρατήσει τουλάχιστον η ειρήνη που μαζί της μπορούν να έρθουν άλλα πολλά θετικά αποτελέσματα. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους…