Κέντρα Διασκέδασης: Παρέμειναν κλειστά για 76 εβδομάδες, αλλά δεν πήραν στήριξη και αρκετά έχουν κλείσει

Κραυγή απόγνωσης από τους ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης

 

Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκαν τα κέντρα διασκέδασης λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης καθώς και της κρίσης της πανδημίας συζήτησε χθες η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν, παρέμειναν εκτός λειτουργίας για περίοδο 76 εβδομάδων στη Λευκωσία και 62 εβδομάδων στα παράλια λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρθηκε, το εισόδημά τους μειώθηκε κατά το 100%. Αναφέρθηκε επίσης ότι η επί μακρόν αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων είχε σαν αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν ούτε από την αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, αλλά ούτε από την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων για έξι μήνες, καθώς το μέτρο αυτό απλώς μετέθεσε το χρέος και είχε σαν αποτέλεσμα να μπουν στην κατηγορία των κόκκινων δανείων. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έλαβαν ούτε επιδότηση για την απασχόληση των εργαζομένων τους, σε αντίθεση με άλλους κλάδους.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης (ΠΑΣΥΔΕΚ) έκανε λόγο για «οικονομική εξαθλίωση άνευ προηγουμένου», ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα καταρτίσει σχέδιο για την επούλωση του οικονομικού πλήγματος που έχει δεχθεί ο κλάδος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ΑΚΕΛ, διά του Κώστα Κώστα, υπέδειξε ότι τα κέντρα διασκέδασης είναι ένας τομέας της οικονομίας ο οποίος έχει πληγεί, σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα από την πανδημία. Υπενθύμισε επίσης ότι από την αρχή της πανδημίες το ΑΚΕΛ είχε επισημάνει ότι είναι αδύνατο μια επιχείρηση που για μήνες είναι κλειστή να μπορεί να καταβάλει δόσεις, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν επέκτεινε την περίοδο αναστολής. Υπενθύμισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ είχε προτείνει να εφαρμοστεί το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής», το οποίο εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση, για την παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης απευθείας στις επιχειρήσεις, το οποίο η κυβέρνηση επίσης δεν υιοθέτησε.

«Η οικονομική κατάσταση των κέντρων διασκέδασης είναι δραματική. Αρκετά έχουν κλείσει, αφού έχουν καταστραφεί οικονομικά. Η κυβέρνηση θα πρέπει έστω και τώρα να στηρίξει τον κλάδο αυτό και να πάρει έγκαιρα αποφάσεις, αφού διαβουλευτεί και με τους ίδιους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Κώστα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, παραδέχθηκε ότι «αυτές οι επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει τεράστιο βάρος που δεν μπορούν από μόνες τους να επωμισθούν και ως εκ τούτου η συνδρομή τη Πολιτείας πρέπει να συνεχιστεί και για την περίοδο μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με στοιχεία, το θέμα αφορά 30 νυχτερινά κέντα διασκέδασης: 8 στη Λευκωσία και 1 στο Δάλι, 8 στη Λεμεσό, 6 στην Αγία Νάπα, 4 στην Πάφο και 3 στη Λάρνακα, που παρέμειναν εκτός λειτουργίας για περίοδο 62 εβδομάδων στα παράλια και 76 εβδομάδων στη Λευκωσία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy