Η Κεντρική έστειλε νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις από το 2021! – Πολλά ερωτήματα για τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης

Αποκαλύψεις από την ΚΤ εγείρουν πολλά ερωτήματα για τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης σε σχέση τα δικαιώματα των δανειοληπτών  

 

Η Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε χθες ότι εδώ και ενάμιση χρόνο έχει στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο σε σχέση με τη δημιουργία μηχανισμού για επαλήθευση του χρέους του δανειολήπτη πριν την εκποίηση της περιουσίας του, το οποίο ωστόσο δεν προωθήθηκε ποτέ στη Βουλή για ψήφιση.

Η αποκάλυψη της ΚΤ εγείρει πολλά ερωτήματα σε σχέση με τη στάση την οποία τήρησε η προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση με τη βοήθεια των κομμάτων ΔΗΣΥΔΗΚΟ πέρασε από τη Βουλή νομοθεσία με την οποία έχει αφαιρεθεί από τους δανειολήπτες το δικαίωμα να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και να εξασφαλίζουν διάταγμα για αναστολή της εκποίησης της περιουσίας τους σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά με την τράπεζα ή την εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων όσον αφορά το ύψος του δανείου (π.χ. λόγω υπερχρεώσεων). Ακολούθησαν έντονες συζητήσεις στη Βουλή, κυρίως λόγω της επιμονής του ΑΚΕΛ για επαναφορά των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και αποκατάσταση της ισορροπίας στις σχέσεις τους με τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν πολλές εισηγήσεις, όπως η δημιουργία ειδικών δικαστηρίων ή/και μηχανισμού επαλήθευσης του χρέους του δανειολήπτη πριν την εκποίηση της περιουσίας του. Παρά ταύτα το θέμα παρέμεινε σε εκκρεμότητα.

Χθες -λίγα λεπτά μετά την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού στη Βουλή ότι έχει στείλει επιστολή στον Διοικητή της ΚΤ «με σαφέστατες υποδείξεις»- η ΚΤ ανακοίνωσε ότι «η σχετική δέσμευση του Διοικητή της ΚΤΚ ενώπιον της Βουλής για τη δημιουργία του Μηχανισμού έχει ήδη υλοποιηθεί, καθώς από τις 2 Νοεμβρίου 2021 έχει κατατεθεί εκτενής και αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, με βάση το Σύνταγμα, είναι το αρμόδιο όργανο για να την προωθήσει στη Βουλή». Μάλιστα, η ΚΤ αποκάλυψε ότι «ο μηχανισμός ετοιμάστηκε σε συνεργασία με εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους που προσέλαβε (η ΚΤ) κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού και συνέταξαν και τις τροποποιήσεις των σχετικών νομοθεσιών για την εφαρμογή και λειτουργία του».

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών (βλέπε κάτω) το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού επανέφερε το θέμα των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και ζήτησε από τον Μ. Κεραυνό να πάρει θέση, παρά ταύτα ο τελευταίος απέφυγε να το πράξει.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy