Κεντρική Τράπεζα: Δύσκολη η διετία 2023-24 – Ακρίβεια και αυξήσεις επιτοκίων τρώνε μισθούς και αποταμιεύσεις

Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η διετία 2023-24 θα είναι δύσκολη για την οικονομία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ακρίβεια και οι αυξήσεις επιτοκίων τρώνε μισθούς και αποταμιεύσεις.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, «οι συνέπειες του ρωσοουκρανικού πολέμου δεν έχουν διαφανεί σε σημαντικό βαθμό στα μέχρι τώρα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο, αλλά αναμένεται να διαφανούν εντονότερα κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους και το 2023». Σημειώνεται επίσης ότι «η σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να μειώσει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων που, μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αρνητικό επηρεασμό της εγχώριας ζήτησης παρά την αξιοποίηση των αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν λόγω πανδημίας».

Σημειώνεται ότι η ΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά το 2022 (5,5% ήτοι +2,8% σε σύγκριση με τις προβλέψεις Ιουνίου), επικαλούμενη την καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία του τουρισμού και τη συνεχιζόμενη κάθοδο ξένων εταιρειών που συνδέονται με τον τομέα της τεχνολογίας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το 2023 (2,5% ήτοι -1,2% σε σχέση με τον Ιούνιο) και το 2024 (3,1% ήτοι -0,6% σε σχέση με τον Ιούνιο), επικαλούμενη τις «δυσμενείς προοπτικές στο εξωτερικό περιβάλλον, δεδομένων και των αρνητικών επιπτώσεων του διαφαινόμενου παρατεταμένου ρωσοουκρανικού πολέμου, καθώς και κάποιες μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις (scarring effects), κυρίως στον κύκλο εργασιών των τομέων των επαγγελματικών υπηρεσιών». Επεσήμανε επίσης ότι «οι πιθανότητες για απόκλιση από το βασικό σενάριο των προβλέψεων τείνουν να είναι προς τα κάτω για το ΑΕΠ και προς τα πάνω για τον πληθωρισμό».

Όσον αφορά την ανεργία, η ΚΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί φέτος στο 6,7%, σε σχέση με 7,5% πέρσι, ενώ στη συνέχεια θα μειωθεί περαιτέρω στο 6,5% το 2023 και 5,9% το 2024.

Ακόμη, για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι θα εκτοξευτεί φέτος στο 8,4%, σε σύγκριση με 2,3% πέρσι, ενώ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2023 (3,9%) και 2024 (2,1%).

Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων) θα φτάσει φέτος στο 5,1%, σε σχέση με 1,3% πέρσι, ενώ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2023 (2,9%) και 2024 (2,3%).

 

 

Επιπτώσεις πολέμου
«Οι συνέπειες του ρωσοουκρανικού πολέμου δεν έχουν διαφανεί σε σημαντικό βαθμό στα μέχρι τώρα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο, αλλά αναμένεται να διαφανούν εντονότερα κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους και το 2023», αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.