Κεντρική Τράπεζα: «Καμπανάκι» για τις αυξήσεις στα υλικά οικοδομής

«Θα ωθήσουν το κόστος ακόμη ψηλότερα, ίσως να επηρεάσει και τη ζήτηση»

 

Η Κεντρική Τράπεζα χτυπά «καμπανάκι» για τις μεγάλες αυξήσεις στα υλικά οικοδομής, προειδοποιώντας ότι «αναμένεται να ωθήσουν το κατασκευαστικό κόστος ακόμη ψηλότερα» ενώ «στο μέλλον ενδεχομένως να επηρεαστεί αρνητικά και η ζήτηση».

Σε έκθεσή της για την πορεία των τιμών των κατοικιών, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η ΚΤ αναφέρει ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση των τιμών κατά 2,6% (+1% οι οικίες και +6,3% τα διαμερίσματα) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ωστόσο ότι η αύξηση των τιμών επηρεάζεται από τη «συνεχή αύξηση του κατασκευαστικού κόστους» (17,3% ετήσια αύξηση κατά το υπό εξέταση τρίμηνο). Αναφέρεται επίσης ότι: «Δεδομένου ότι η πλειονότητα των κατασκευαστικών υλικών είναι εισαγόμενα στην Κύπρο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο αναμένεται να ωθήσουν το κατασκευαστικό κόστος ακόμη ψηλότερα. Αυτό, στο μέλλον, ενδεχόμενα να επηρεάσει αρνητικά και τη ζήτηση», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ΚΤ η αγορά ακινήτων στηρίζεται στην εγχώρια ζήτηση και αφορά κυρίως συναλλαγές αξίας 100 – 300 χιλ. ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι η τάση προτίμησης των εγχώριων αγοραστών/επενδυτών αφορά κυρίως διαμερίσματα και μικρές κατοικίες, τόσο για σκοπούς στέγασης όσο και για σκοπούς επένδυσης. Ακόμη, αναφέρεται ότι η ζήτηση από ξένους ανακάμπτει σιγά σιγά και αφορά κυρίως επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στην Κύπρο καθώς και επενδυτές οι οποίοι στοχεύουν στην απόκτηση μόνιμης άδειας παραμονής.

Σημειώνεται πάντως ότι οι εκτιμήσεις της ΚΤ (για αύξηση των τιμών το τέταρτο τρίμηνο του 2021 κατά 2,6%), δεν συνάδουν με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής και της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας (και οι δύο βλέπουν μείωση 5,3%). Αυτό οφείλεται στη διαφορετική μεθοδολογία που ακολουθεί η κάθε πλευρά. Επισημαίνεται ωστόσο ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των τριών θεσμών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.