Κεντρική Τράπεζα – Νέες διαβεβαιώσεις: «Ανθεκτικό και θωρακισμένο το τραπεζικό σύστημα»

Νέες διαβεβαιώσεις ενόψει των εξελίξεων και της αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον

 

Νέες διαβεβαιώσεις ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι «ανθεκτικό και θωρακισμένο» απέναντι στο διεθνές περιβάλλον, το οποίο είναι γεμάτο αβεβαιότητες, έδωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα.

Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ΚΤ παραθέτει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα, όπως η προώθηση στο Υπουργείο Οικονομικών νομοσχεδίου για το μηχανισμό επαλήθευσης του χρέους του δανειολήπτη πριν την εκποίηση της περιουσίας του (βλέπε σελίδα 6), καθώς και η συνεργασία με έγκριτους διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους για τη διαμόρφωση πρότασης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (NPL project) με στόχο την υποβοήθηση του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, ώστε «να είναι έτοιμο να διαχειριστεί όχι μόνο τις υφιστάμενες ΜΕΧ, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως προκύψουν από μια πιθανή μελλοντική αύξησή τους» λόγω των διεθνών, γεωπολιτικών, οικονομικών και τραπεζικών εξελίξεων. Αναφέρεται επίσης ότι υπήρξε «αξιοσημείωτη μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή «είναι συγκεντρωμένη στις μεγαλύτερες τράπεζες», καθώς και ότι το ποσοστό παραμένει πιο ψηλό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται, «η πρόοδος του κυπριακού τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική και αναγνωρίζεται διεθνώς». Αναφέρεται επίσης ότι «υπό την εποπτεία της ΚΤ (το τραπεζικό σύστημα) συνεισέφερε στην ανάταξη της κυπριακής οικονομίας, κάτι που αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης». Ακόμη, αναφέρεται ότι το τραπεζικό σύστημα «διαχειρίστηκε σημαντικές κρίσεις και είναι σήμερα ανθεκτικό και θωρακισμένο σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες. Παράλληλα», προστίθεται, «προχωρά σε κινήσεις εκσυγχρονισμού του προς όφελος των καταναλωτών και της κυπριακής οικονομίας».

Διεθνείς αγορές: Επιστροφή στην ομαλότητα

Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς αγορές επέστρεψαν χθες στην ομαλότητα, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξοι πως η κρίση στον τραπεζικό κλάδο μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η είδηση πως η Silicon Valley Bank πωλήθηκε στην First Citizens, καθώς και η παραίτηση του πρόεδρου της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (Saudi National Bank — SNB), του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, ο οποίος θεωρείται πως είχε κομβικό ρόλο για την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse όταν δήλωσε πως δεν θα προσφέρει ρευστότητα στην ελβετική τράπεζα, παρότι δεν υπήρχε σχετικό επίσημο αίτημα. Ακόμη, η μετοχή της Deutsche Bank, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έκανε «βουτιά» 14%, χθες σημείωσε ανοδικό ράλι ανόδου σχεδόν κατά 6,1%.

 

ΜΕΔ
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, υπήρξε «αξιοσημείωτη μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», αλλά αυτή «είναι συγκεντρωμένη στις μεγαλύτερες τράπεζες», ενώ το ποσοστό παραμένει πιο ψηλό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy