Κέντρο Αίματος: Η Κύπρος μία από τις 62 χώρες παγκόσμια με πλήρη επάρκεια αίματος

Στην Κύπρο οι χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για αίμα, κατατάσσοντας την Κύπρο ως μία από τις 62 χώρες παγκόσμια με πλήρη επάρκεια αίματος, που να προέρχεται από εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία, αναφέρει το Κέντρο Αίματος, το οποίο σημειώνει ότι η Κύπρος κατέχει την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου, ως προς το ποσοστό των αιμοδοτών, που φτάνει το 9% του πληθυσμού.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη που έχει καθιερωθεί στις 14 Ιουνίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, το Κέντρο Αίματος αναφέρει ότι αυτή τη μέρα «οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους αιμοδότες μας, που με περίσσεια κοινωνική ευαισθησία και αλτρουισμό, προσφέρουν το πιο πολύτιμο δώρο», για να σημειώσει ότι «σήμερα τιμούμε και ευχαριστούμε τους χιλιάδες αιμοδότες, που προσήλθαν για αιμοδοσία κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς».

«Ένα εκπληκτικό αριθμό, αν αναλογιστούμε ότι και αυτή η χρονιά σημαδεύτηκε από τις πρωτόγνωρες συνθήκες και δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και των Συστημάτων Υγείας παγκόσμια», συμπληρώνει.

Το Κέντρο Αίματος εκφράζει ευχαριστίες προς τους 78.475 αιμοδότες, που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην πανδημία και δεν άφησαν την αλυσίδα μετάγγισης να σπάσει.

Εξάλλου, όπως αναφέρει στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, το Κέντρο Αίματος, το ΓΕΕΦ, η Αστυνομία Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου με την υποστήριξη του SupportCY συνδιοργανώνουν σήμερα, 14 Ιουνίου, εθελοντικές αιμοδοσίες σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, σε όλες τις επαρχίες.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας στο Στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης» στον Κόρνο, θα διοργανωθεί συμβολική εκδήλωση αφιερωμένη σε όλους τους αιμοδότες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας «τα τελευταία δύο χρόνια το μεγαλύτερο κτύπημα που επέφερε η πανδημία στην αιμοδοσία ήταν η απώλεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των διαφωτιστικών εκστρατειών και αιμοδοσιών, που διεξάγονται κάθε χρόνο στα λύκεια, για να συμπληρώσει πως αυτό δεν επέτρεψε να ενισχύσουν σημαντικά το αρχείο με νέους αιμοδότες.

Για αυτό, αναφέρει, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη σηματοδοτεί ταυτόχρονα την προσπάθειά  για προσέλκυση νέων αιμοδοτών.

Πρώτη ανά την Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού η Κύπρος στην οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία

Η Κύπρος είναι πρώτη ανά την Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού, στην οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία, αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη η οποία τιμάται σήμερα.

Σημειώνει ότι “τιμά την Κύπρο το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή παράδοση στην οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία” αφού προσφέρονται ετησίως “περίπου 60.000 φιάλες, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση σε ποσοστό σε όλη την Ευρώπη”.

Ο τίτλος της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι «Δώστε αίμα και κρατήστε τον κόσμο ζωντανό», αναφέρει η ανακοίνωση, στέλνοντας μήνυμα για τη σημαντική συμβολή των εθελοντών αιμοδοτών στη διάσωση ζωών και στη βελτίωση της υγείας των πολιτών. Επίσης, αποτελεί κάλεσμα για προσέλκυση περισσότερων εθελοντών αιμοδοτών σε όλο τον κόσμο, για να προσφέρουν αίμα σε τακτική βάση. Ταυτόχρονα δίνεται μεγάλη έμφαση στον ρόλο της νεολαίας στη διασφάλιση επάρκειας ασφαλούς αίματος.

Το ασφαλές αίμα και τα παράγωγα του, καθώς και οι μεταγγίσεις αποτελούν κρίσιμη πτυχή της περίθαλψης και της δημόσιας υγείας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά την περιορισμένη κινητικότητα και άλλες προκλήσεις, οι εθελοντές αιμοδότες, τονίζεται, “συνεχίζουν να χαρίζουν αίμα και πλάσμα σε ασθενείς που χρειάζονται μετάγγιση. Η υπέρμετρη προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη περίοδο τονίζει τον κρίσιμο ρόλο που οι καλά οργανωμένοι, αφοσιωμένοι εθελοντές αιμοδότες διαδραματίζουν στη διασφάλιση επαρκών αποθεμάτων ασφαλούς αίματος, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε επείγουσες καταστάσεις”.

Τέλος η Προεδρία της Δημοκρατίας συγχαίρει όλους τους εθελοντές αιμοδότες για τον αλτρουισμό και την ατόφια αλληλεγγύη τους προς τον συνάνθρωπο και εκφράζει ευχαριστίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις ΜΚΟ.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.