Κέντρο αναψυχής σε απόσταση από την ανατολική παραλία της Λάρας

Αξιοποίηση των βράχων της Ίνειας για δραστηριότητες αναρρίχησης

 

Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό να υπάρξουν ομπρέλες ή κρεβατάκια στην παραλία της Λάρας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος ανακοίνωσε δέκα συν ένα αντισταθμιστικά μέτρα για τις κοινότητες του Ακάμα.

Η τοποθέτηση ειδών σκίασης και κέντρου αναψυχής στην ανατολική παραλία της Λάρας σε απόσταση τουλάχιστον 90 μέτρων από τη θάλασσα είχε αναφερθεί στη σύσκεψη των δύο Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας το βράδυ της Δευτέρας στη Δρούσια. Αυτό το επιβεβαίωσε και ο κοινοτάρχης της Ίνειας λέγοντας ότι είχε ζητηθεί τουλάχιστον τα κρεβατάκια να είναι στο ύψωμα για να έχουν οι επισκέπτες θέα τη θάλασσα.

Ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι «αν υπάρξει τέτοιο αίτημα, θα υποβληθεί στην Επιτροπή Παραλιών, η οποία θα το εξετάσει. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μιλά για παραχώρηση του κόμβου στην Ίνεια για αξιοποίηση», εξήγησε. «Αν το αίτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Παραλιών, τότε θα υποβληθεί στο Τμήμα Δασών, στο οποίο ανήκει η περιοχή που βρίσκεται εκτός της ζώνης της παραλίας», ανέφερε και υπογράμμισε ότι τα 10+1 μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Γεωργίας περιλαμβάνουν παραχώρηση επιδότησης στους ιδιοκτήτες γης με βάση την έκταση, λόγω της συμβολής των τεμαχίων της υπαίθρου στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 60 ευρώ ανά δεκάριο με οροφή τα €6.600. Το ύψος της εκταρικής επιδότησης θα ανακοινωθεί αργότερα. Ακόμη, προνοείται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση βασικού οδικού δικτύου σε οικιστικές ζώνες. Το τρίτο μέτρο είναι η σύσταση τοπικού συντονιστικού γραφείου Ακάμα, με στόχο την ενίσχυση, την ενημέρωση, την υποστήριξη, τη δημιουργία συνεργειών και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και του πληθυσμού με δράσεις, προγράμματα, έργα και την ανάδειξη και προβολή της περιοχής, λειτουργώντας ως τοπικός αναπτυξιακός μηχανισμός.

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία βιοτεχνικής περιοχής στα διοικητικά όρια της κοινότητας της Ίνειας, καθώς και η αξιοποίηση από την κοινότητα της Ίνειας του κόμβου εξυπηρέτησης επισκεπτών του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα στον νότιο κόλπο της Λάρας. Δύο άλλα μέτρα είναι η αξιοποίηση από την κοινότητα της Ίνειας του θαλασσινού αλατιού της παραλίας της Λάρας και η αξιοποίηση των βράχων της Ίνειας για δραστηριότητες αναρρίχησης βάσει όρων που θα τεθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, προνοείται η εκπόνηση μελέτης για καταγραφή, αποτύπωση και ανάδειξη των στεγαδιών.

Κώστας Νάνος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy