Ενίσχυση της προσπάθειας του Δήμου Λεμεσού για προσφορά πολυεπίπεδου κοινωνικού έργου αποτελεί η ανακατασκευή και η αναβάθμιση των «Δημοτικών Πολυκατοικιών Πλουτής Σέρβας» στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου, οι οποίες λειτουργούν πλέον σαν ένα σύγχρονο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπου παρέχονται προγράμματα που στοχεύουν στη διευκόλυνση των ανθρώπων για κοινωνικοποίηση, ενασχόληση με τα κοινά και ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.
Πρόκειται για τις τρεις παλιές εργατικές πολυκατοικίες που κτίστηκαν αρχικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα καινούργιο τριώροφο κτίριο που μεταμορφώθηκαν σε ένα σύγχρονο συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων, όπου στεγάζονται, μεταξύ άλλων, το Κέντρο Νεολαίας, το Κέντρο Απασχόλησης Παιδιών και Εφήβων και Συμβουλευτικό Κέντρο, αλλά και χώρος με θεματικές και εκπαιδευτικές αίθουσες.
Μεταξύ των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι το πρόγραμμα απογευματινής απασχόλησης του Δήμου Λεμεσού, «Ελεύθερα Χέρια» και ο Συμβουλευτικός Σταθμός «Οδυσσέας». Επιπρόσθετα, το Κέντρο φιλοξενεί προγράμματα κοινωνικής πολιτικής από τρίτους, όπως το Πρόγραμμα Μητρότητας του ΤΕ.ΠΑ.Κ. και το Πρόγραμμα Παροχής Νομικής Αρωγής του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Προσφέρονται ακόμα σε εβδομαδιαία βάση τα «Βιωματικά Εργαστήρια Ενηλίκων» του προγράμματος «Εξέλιξης» του Υπουργείου Υγείας, η «Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης» της Μονάδας Εργασιακής Αποκατάστασης (Μ.ΕΡ.Α) και το πρόγραμμα «The Steamers» του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, όπου διδάσκονται μαθήματα ρομποτικής, μουσικής, φωτογραφίας, χορού, θεάτρου, τέχνης κ.ά.
Όπως επισημαίνεται από τον Δήμο Λεμεσού, «μία σύγχρονη πόλη οφείλει να προσφέρει στους δημότες της το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υπηρεσιών. Με αυτό το δεδομένο και με στόχο την παροχή βοήθειας στον κάθε άνθρωπο να εξυπηρετηθεί και να εξελιχθεί, ο δήμος επενδύει στα κοινωνικά προγράμματα». Το συγκεκριμένο έργο, συνολικού κόστους 4.8 εκ. ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από εθνικούς πόρους και το Δημοτικό Ταμείο.
Να θυμίσουμε ότι οι Δημοτικές Κατοικίες της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου όπως και άλλα παρόμοια κτιριακά συγκροτήματα αποτελούν έργα που δημιουργήθηκαν όταν στο τιμόνι της Δημοτικής Αρχής βρίσκονταν οι αριστεροί δήμαρχοι Πλουτής Σέρβας (1943- 49) και Κώστας Παρτασίδης (1949 και 1953-1962), οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους είχαν στις προτεραιότητές τους τις κοινωνικές παροχές και γενικότερα την εξυπηρέτηση του απλού πολίτη που πάλευε καθημερινά για την επιβίωσή του.
Όταν τα κτίρια εγκαταλείφθηκαν πριν μερικά χρόνια και ερημώθηκαν με ορατό τον κίνδυνο της κατεδάφισής τους, κινητοποιήθηκαν ευαισθητοποιημένες ομάδες πολιτών και έγινε κατορθωτό να γλιτώσουν από τα δόντια της μπουλντόζας. Ως κτίρια με ιστορική σημασία για την πόλη εκπονήθηκαν επί δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου τα σχέδια συντήρησης και αξιοποίησής τους.
Χρήστος Χαραλάμπους
