Κέντρο Οικονομικών Ερευνών: Αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την οικονομία και τον πληθωρισμό

«Κίνδυνοι για ακόμη χειρότερες προοπτικές»

Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την οικονομία και τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «οι κίνδυνοι για (ακόμη) χειρότερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες κυριαρχούν».

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,5% το 2021 σε 2,6% το 2022 και 3,1% το 2023. Σημειώνεται επίσης ότι «η πρόβλεψη για το 2022 έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω (κατά 1,5%)», αφού «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αποδυναμώσει τις προοπτικές για την Κύπρο, κυρίως ως αποτέλεσμα της απώλειας των αφίξεων τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία, της αύξησης των διεθνών τιμών εμπορευμάτων (π.χ. πετρελαίου, τροφίμων), της αποδυνάμωσης του οικονομικού κλίματος, καθώς και των λιγότερο ευνοϊκών διεθνών χρηματοοικονομικών συνθηκών σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021». Τονίζεται ακόμη ότι «οι κίνδυνοι για χειρότερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες κυριαρχούν». Αναφέρεται μάλιστα ότι «εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της συνέχισης της πανδημίας πιθανό να χρειαστεί πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη». «Ωστόσο», προστίθεται, «οι δημοσιονομικές προκλήσεις ενόψει του αυξημένου δημοσίου χρέους και της νομισματικής σύσφιξης μπορεί να αποδυναμώσουν τις προοπτικές».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό αναφέρεται ότι «η πρόβλεψη έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω (κατά 2,2%)». Συγκεκριμένα, προβλέπεται να φτάσει στο 4,8% το 2022 και να υποχωρήσει στο 2,2% το 2023. Αναφέρεται μάλιστα ότι «οι κίνδυνοι για υψηλότερο πληθωρισμό από τον προβλεπόμενο υπερισχύουν».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.