Κέντρο προσωρινής στέγασης αστέγων δημιουργεί ο Δήμος Λεμεσού

Κέντρο προσωρινής στέγασης αστέγων δημιουργεί ο Δήμος Λεμεσού μετά τις συνεχείς αναφορές που κάνουν λόγο για αύξηση των αστέγων στην πόλη λόγω των πολύ ψηλών ενοικίων, εν τη απουσία μιας στεγαστικής πολιτικής απο το ίδιο το κράτος. 

Στον απόηχο όλων των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έγιναν στη Λεμεσό και μετα την κοινωνική κατακραυγή λόγω της απουσίας του κράτους, μίλησε  στον Άστρα ο δήμαρχος Νίκος Νικολαϊδης επισήμανε ότι το θέμα των αστέγων έχει μπει πλέον στη ζωή μας κι ενδεχομένως θα μεγαλώσει. Πρόσθεσε ότι η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εκπονώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης και ουσιαστικής στήριξης των αστέγων.

Όσον αφορά τον Δήμο Λεμεσού, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι ετοιμάστηκε μία πρόταση για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας σε κτίρια του δήμου. Η παραμονή των αστέγων, είπε, θα είναι ολιγοήμερη κι για την πρόταση αυτή έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες κι άλλους φορείς.


Πρόσφατα, συμπλήρωσε, είχε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας η οποία υποσχέθηκε πλήρη στήριξη σε αυτή την προσπάθεια.
Σε ότι αφορά τον έλεγχο των ενοικίων ο δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε ότι αυτά καθορίζονται από τους νόμους της αγοράς και ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλα κοινωνικά μέτρα.

Η υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης του προβλήματος των αστέγων εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την κυβέρνηση και τη στεγαστικής πολιτικής της, δήλωσε στον Άστρα ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ στο Δήμο Λεμεσού, Μιχάλης Σωκράτους.

Τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και τα κόμματα θα πρέπει να ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης είναι πρώτιστα καθήκον της κυβέρνησης ενώ οι δήμοι μπορούν να δώσουν δευτερεύουσα βοήθεια, τόνισε στον Άστρα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και τέως δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου.


Η κύρια ευθύνη, πρόσθεσε ο κ. Χρίστου, ανήκει στην κυβέρνηση η οποία κατάργησε την στεγαστική πολιτική. Έφερε ως παράδειγμα τον Οργανισμό αναπτύξεως Γης ο οποίος έχει στα ταμεία του 70 εκ. ευρώ κι αγορασμένη γη, αλλά του έχουν απαγορεύσει να προχωρήσει σε ανέγερση κατοικιών για τα φτωχά και μεσαία στρώματα του πληθυσμού.
Επίσης, πρόσθεσε, πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο παροχής επιδότησης για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με χαμηλό εισόδημα και χωρίς στέγη.

Επί υπουργίας του, είπε, εκπονήθηκαν 20 στεγαστικά προγράμματα, βάση των οποίων στη Λεμεσό κτίστηκαν 100 διαμερίσματα εκ των οποίων τα 30 δόθηκαν σε οικογένειες που κατοικούσαν σε δημοτικά διαμερίσματα και τα υπόλοιπα παραχωρήθηκαν σε φτωχές οικογένειες.

Αυτά τα σχέδια, κατέληξε ο κ. Χρίστου, καταργήθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.