Κέντρο Ψυχικής Υγείας χωρίς υπηρεσίες

Τα παιδιά παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα με το κόστος στους γονείς

Στο έλεος των πολύ σοβαρών προβλημάτων της έχει εγκαταλειφθεί από το κράτος μια ακόμα ευάλωτη κατηγορία πολιτών και μάλιστα παιδιά και έφηβοι στα οποία υποτίθεται ότι παρέχονται κάποιες αναγκαίες υπηρεσίες από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί στη Λεμεσό.

Πρόκειται για δεκάδες παιδιά με αυτισμό και άλλα σοβαρά προβλήματα τα οποία, αν και είναι εγκεκριμένα για να εξυπηρετούνται από εξειδικευμένο προσωπικό που εργοδοτείται στο Κέντρο από την κυβέρνηση, ωστόσο παραπέμπονται τελικά στον ιδιωτικό τομέα. Γεγονός που όχι μόνο αυξάνει την ταλαιπωρία και επιδεινώνει την ψυχική κατάσταση των ίδιων των παιδιών, αλλά επιπλέον υποχρεώνει τους γονείς να επιβαρύνονται με μεγάλο οικονομικό κόστος.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουν προκύψει για το Κέντρο είναι ότι λειτουργεί με ένα μόνο εργοθεραπευτή με αποτέλεσμα να μην μπορούν όλα τα παιδιά να έχουν τις υπηρεσίες που τους είναι απαραίτητες. Κατ’ επέκταση, για να συνεχίσουν τα παιδιά τα μαθήματα εργασιοθεραπείας τους, παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής που υπάρχει.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στη «Χαραυγή», γονείς οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι δεν είναι δυνατή η παροχή υπηρεσιών εργοθεραπείας στα παιδιά τους από το Κέντρο και ότι θα πρέπει να αναζητήσουν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλουν 30-40 ευρώ για κάθε μάθημα.

Δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον δύο μαθήματα τη βδομάδα, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης για τους γονείς, αρκετοί από τους οποίους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με αποτέλεσμα να μην υποβάλλονται τα παιδιά τους στη συγκεκριμένη βασική θεραπεία.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί ο βουλευτής Λεμεσού του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, ο οποίος με σχετική επιστολή του στον Υπουργό Υγείας επισημαίνει ότι μία τέτοια πρακτική λειτουργεί εις βάρος των παιδιών και εκφεύγει των διεθνών συμβάσεων που η Δημοκρατία οφείλει να σέβεται και να τηρεί, όπως τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και ζητεί από τον κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου να προβεί ως αρμόδιος υπουργός σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για την ολιστική επίλυση του προβλήματος.

Όπως υποδεικνύει ο βουλευτής, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με την επαρκή στελέχωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων με εργοθεραπευτές, ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν.

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.