«Κέρδος για όλους» από τη συμφωνία για το χαλλούμι

ΚΕΒΕ: «Εχέγγυο για τη συνέχιση της επιτυχίας του προϊόντος»

 

Τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα και σηματοδοτεί τη συμμόρφωση όλων των εμπλεκομένων με την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ χαιρέτισε χθες ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε πως με βάση τη συμφωνία διαφοροποιείται η ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ η μεταβατική περίοδος για την αύξηση του αιγοπρόβειου στο 50% θα παραταθεί μέχρι το 2029, από το 2024, για το οποίο θα ζητηθεί τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως ιστορική, ο κ. Καδής είπε πως έπειτα από συμφωνία όλων, η μεταβατική περίοδος (για αύξηση του αιγοπρόβειου στο 50%) -που βάσει του Κανονισμού για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ ολοκληρωνόταν το 2024- θα επεκταθεί μέχρι το 2029.

Πρόσθεσε ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 ή και τον Ιανουάριο του 2023 η ποσόστωση των αιγοπρόβειου γάλακτος θα μειωθεί στο 10% (από 25% που είναι σήμερα βάσει του διατάγματος) και από τον Ιανουάριο του 2023 το ποσοστό του αιγοπρόβειου θα αυξηθεί στο 20%. Μετά, κάθε χρόνο θα προστίθεται 5% (αιγοπρόβειου), για να φτάσουμε το 2029 το 50%.

Υπενθυμίζεται ότι με κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ η Κομισιόν είχε δώσει μεταβατική περίοδο μέχρι το 2024 για αύξηση του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στο 50%. Όπως πρόσθεσε ο κ. Καδής, η επέκταση της μεταβατικής περιόδου θα γίνει κατορθωτή όταν αλλάξει ένας ευρωπαϊκός Κανονισμός, ο οποίος βρίσκεται υπό συζήτηση με όλα τα κράτη-μέλη και επιτρέπει στην Κομισιόν σε εξαιρετικές περιπτώσεις να παραχωρεί μεταβατική περίοδο μεγαλύτερη των δέκα ετών. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας δώσει το χρόνο που χάθηκε μέχρι να εγκριθεί το ΠΟΠ με μια παράταση έως το 2029. «Από τη συνάντηση έφυγαν όλοι κερδισμένοι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Καδής είπε ότι στη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως οι τυροκόμοι παραχωρήσουν σημαντικές αυξήσεις στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος, η οποία θα κυμαίνεται από 30 έως 35 σεντ.

Τέλος, ο κ. Καδής σημείωσε πως η συμφωνία διαλαμβάνει πως το Υπουργείο Εμπορίου θα προσπαθήσει να προωθήσει στις αγορές το κυπριακό λευκό τυρί σχάρας, που θα αποτελεί την εναλλακτική μορφή του χαλλουμιού, με διαφορετική ονομασία και εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ.

Από την πλευρά του το ΚΕΒΕ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την εξεύρεση λύσης που επιτεύχθηκε ως «εχέγγυο για τη συνέχιση της επιτυχίας του προϊόντος».

Σημειώνει ότι η λύση διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων, περιλαμβανομένων των αιγοπροβατοτρόφων. Ταυτόχρονα, τίθεται η βάση για αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων πρόβειου και αιγινού γάλακτος εξασφαλίζοντας την προοπτική αύξησης των πωλήσεων.

 

 

Επαφές με Κομισιόν
Ένα από τα σημεία που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα είναι και η ένταξη στο ΠΟΠ του χαλλουμιού burger, slice και block, αλλαγές που πρέπει πρώτα να πάρουν την έγκριση από την Κομισιόν. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εμπορίου, Μπαλάς Ουζβάρι, ανέφερε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Λευκωσία για τις αλλαγές και σημείωσε ότι η διαδικασία θα πάρει το δρόμο της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy