Ανακοίνωση τύπου εξέδωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, στην οποία τονίζεται η ανάγκη για ένα καλύτερο σύστημα διακίνησης των φοιτητών, το οποίο να εξυπηρετεί πραγματικά τη διακίνηση τους.

Αυτούσια η ανακοίνωση τύπου:

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας συζητήσαμε το θέμα που έχουμε εγγράψει ως ΑΚΕΛ για την ανάγκη συχνότερων δρομολογίων των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων από και προς τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου.
Όπως είναι γνωστό οι οικογένειες των φοιτητών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα ψηλά ενοίκια σε Λευκωσία και Λεμεσό, με αποτέλεσμα το κόστος για να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις από αυτές που κατοικούν να ανέρχεται στα €1000- 1.500.

Η ανάγκη να συζητήσουμε αυτό το θέμα προήλθε μετά από μελέτη που κάναμε για το τι γίνεται σε άλλες χώρες, όπου υπάρχει ένα σύστημα διακίνησης των φοιτητών με κάρτα, η οποία επιχορηγείται από το κράτος κατά 50%, όπως συμβαίνει και στην Κύπρο, με ένα κόστος που όπως το υπολογίσαμε δεν θα ξεπερνά τα €100 το μήνα. Εφόσον, λοιπόν, προκύψει ένα καλύτερο σύστημα διακίνησης, το οποίο να εξυπηρετεί πραγματικά τη διακίνηση των φοιτητών από και προς τα πανεπιστήμια, θα είναι μια μεγάλη ανάσα για τις οικογένειες των φοιτητών, οι οποίες πλέον δεν θα αναγκάζονται να ενοικιάζουν.

Στην Επιτροπή Παιδείας εκφράστηκε η πεποίθηση από όλους τους εμπλεκόμενους ότι μπορεί να γίνει ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο μπορεί α οδηγήσει και στη μείωση του ύψους των ενοικίων, εφόσον θα υπάρξει μείωση της ζήτησης. Ζητήσαμε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και αποδέχθηκε την εισήγηση μας, να συντονίσει τους εμπλεκόμενους παράγοντες για να βρεθεί λύση. Αναμένεται εντός των επόμενων 15 ημερών ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι πολύ καλό και για τους φοιτητές και για τις οικογένειες τους, οι οποίες υποφέρουν οικονομικά για να μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.