Κέττηρος για ν/σ περί σκύλων: Κανένα φιλοζωικό συναίσθημα παρά αίσθημα τιμωρίας μέσω εξωδίκων

«Ξεκίνησε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος η συζήτηση για το πολυσύνθετο και πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τους σκύλους», τονίζει ο βουλευτής ρου ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ο οποίος σημειώνει ότι πρόκειται υπάρχουν σοβαρά κενά και παραλείψεις.

Αναλυτικά:

«Τα βασικότερα σημεία που μας προβληματίζουν ως ΑΚΕΛ στο νομοσχέδιο όπως έχει εκ νέου έχει κατατεθεί είναι τα ακόλουθα:

Στην ουσία μεταφέρονται οι αρμοδιότητες από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στους Δήμους και Κοινότητες.

Προσπαθούμε με εξώδικα να φοβερίσουμε τους ιδιοκτήτες. Καμία ευαισθησία και ενσυναίσθηση και καμία ανάγκη για δημιουργία φιλοζωικής κουλτούρας δεν εντοπίζεται στο νομοσχέδιο.

Αν είναι δυνατό, η ευθανασία να είναι το πρώτο μέτρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπου η αρμόδια αρχή δε μπορεί να λύσει αλλιώς το ζήτημα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.

Οπωσδήποτε, χρειάζεται να δημιουργηθεί αντίστοιχο πρόγραμμα στείρωσης γάτων και για τους σκύλους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο για τα χρόνια της αναμονής του είναι ελλιπές, απουσιάζουν βασικά στοιχεία όπως: επιτρεπόμενου αριθμού κατοχής σκύλων, μετατόπιση ευθυνών, κανένα φιλοζωικό αίσθημα παρά αίσθημα τιμωρίας μέσω εξωδίκων, κανένας έλεγχος για τη διαβίωση ζώων, καμία αστυνόμευση. Όλα αυτά τα είχαμε ζητήσει από το 2018.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, διεξήλθε νομοσχεδίου για παράταση λειτουργίας των υφιστάμενων καταφυγίων, τα οποία αποδεδειγμένα λειτουργούν σε κάκιστες συνθήκες λόγω ζητημάτων που εκκρεμούν με τις άδειες τους και με το νομοσχέδιο αυτό υπάρχει ακριβώς τάση κατάσχεσης και φύλαξης των σκυλιών, ακριβώς σε αυτά τα καταφύγια. Για τη δημιουργία νέων καταφυγιών ούτε λόγος. Πως θα εφαρμοστεί η νομοθεσία;

Υπάρχουν πολλά κενά και παραλείψεις και σίγουρα δεν κινείται το νομοσχέδιο προς την ευημερία των σκύλων, παρά στην πληρωμή εξωδίκων για τους παρανομούντες.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν. Άποψη μας είναι ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περισσότερα πάρκα για σκύλους. Επίσης, Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν pet friendly ξενοδοχεία , εστιατόρια, να καλλιεργηθεί κουλτούρα. Χρειάζεται και πάλι πολύ δουλειά για να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο νόμο. Και θα εγκύψουμε σε αυτό με κάθε προσοχή».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy