ΚΕΒΕ: Έγκαιρη συζήτηση με δανειολήπτες για να μην υπάρξει αύξηση των ΜΕΔ – Απόδοση στους καταθέτες

Οι τράπεζες θα πρέπει να μπουν έγκαιρα σε συζήτηση με τους δανειολήπτες για να μην δούμε αύξηση των ΜΕΔ λόγω της αύξησης του επιτοκίου που αποφάσισε η ΕΚΤ, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει δυσκολία σε κάποια νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει χειροτέρευση της κατάστασης στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Αυτό, είπε, εγκυμονεί κινδύνους να δούμε δανειολήπτες να μην μπορούν να πληρώνουν τη δόση τους.

Όσον αφορά την αύξηση του πληθωρισμού ο κύριος Τσιακκής επισήμανε ότι παρατηρείται ωστόσο αυξημένη κατανάλωση και ζήτηση στην αγορά γεγονός που δεν βοηθά στη μείωση του πληθωρισμού. Θα πρέπει να υπάρξει, πρόσθεσε, μια παρέμβαση από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις για να πετύχουν ένα ισοζύγιο στην κατανάλωση που θα οδηγήσει περιορισμό σε της αύξησης του πληθωρισμού.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε, είπε, ότι οι τράπεζες δεν έχουν δικά τους λεφτά, αλλά παίρνουν χρήματα από καταθέτες για να δανειοδοτήσουν. Πρέπει, πρόσθεσε, να βλέπουμε και την άλλη πλευρά της εξίσωσης που είναι οι καταθέτες, οι οποίοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν βάλει τα λεφτά τους στην τράπεζα, έπαιρναν αρνητικά επιτόκια, δηλαδή πλήρωναν και πρόστιμο και είχαν και τον πληθωρισμό ο οποίος μείωνε την αξία των χρημάτων τους. Είναι και αυτή η πλευρά του νομίσματος και δεν πρέπει επομένως να βλέπουμε μονόπλευρα, ανέφερε ο κύριος Τσιακκής. Βλέπουμε, συνέχισε, με συμπάθεια τους δανειολήπτες αλλά υπάρχουν και οι καταθέτες οι οποίοι κάποια στιγμή δικαιούνται να παίρνουν μια απόδοση για τα χρήματα τους σε ένα πληθωρισμό της τάξης του 10%. Πρόσθεσε ότι κάποιοι καταθέτες υπήρξαν και θύματα κακών τραπεζικών πρακτικών και κουρεύτηκαν χωρίς να φταίνε, ενώ ήταν προσεκτικοί με τη διαχείριση των χρημάτων τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy