ΚΕΒΕ και ΟΕΒ: Όχι σε τερματισμό ή αναστολή του επενδυτικού προγράμματος

Την αντίθεσή τους με τις σκέψεις και εισηγήσεις είτε για τερματισμό είτε για αναστολή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) εξέφρασαν οι Πρόεδροι των δύο επιχειρηματικών και εργοδοτικών οργανώσεων της Κύπρου.

Στον απόηχο των δημοσιευμάτων του δικτύου Al Jazeera, τόσο ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης όσο και ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου σε κοινές τους δηλώσεις τόνισαν την συμβολή του προγράμματος στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, ενώ ανέφεραν ότι θεωρούν πως το ΚΕΠ έπειτα από τις τελευταίες τροποποιήσεις έχει καταστεί ένα τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη.

«Η πολιτική του πονεί χέρι κόβει χέρι, πονεί πόδι κόβει πόδι δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Το ΚΕΠ προσφέρει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και δεν αφορά μόνο τον οικονομικό τομέα, αφορά εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα που συνδέονται άμεσα και πολύ περισσότερα που συνδέονται έμμεσα, αφορά ολόκληρη τη οικονομία του τόπου», ανέφερε στις δηλώσεις ο κ. Αγκαστινιώτης, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τη θέση ότι το ΚΕΠ βοήθησε μόνο οκτώ ομίλους εταιρειών.

Επικαλέστηκε μελέτες που έχουν στα χέρια τους οι δύο οργανώσεις, βάσει των οποίων η συμβολή του ΚΕΠ είναι τόσο μεγάλη που επηρεάζει ίσως και το 30% της οικονομίας.

«Παρακαλούμε λοιπόν όλους να σταματήσουν να αυτοπυροβολούνται, να σταματήσει η πρόσκαιρη εκμετάλλευση για πολιτικούς σκοπούς αυτών των οποίων έχουν βγει στη δημοσιότητα τελευταία και να συγκεντρωθούμε στο πώς θα θωρακίσουμε περαιτέρω το ΚΕΠ, πώς θα προστατέψουμε τους σωστούς και έντιμους επενδυτές και πώς θα αυξήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Αγκαστινιώτης σημείωσε ότι το θέμα πλέον αφορά την εποπτεία και διόρθωση λαθών. «Διότι, ναι, κάναμε λάθη», είπε, προσθέτοντας πως το θέμα αφορά τη διόρθωσή τους.

Από πλευράς του και ο κ. Πέτρου τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ΚΕΠ στην οικονομία του τόπου, λέγοντας ότι μετά το 2013 η συμβολή του προγράμματος στην ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου «ήταν καθοριστική, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα και σε όλες τις επιχειρήσεις που τον στηρίζουν».

Όπως είπε, το πρόγραμμα είχε σημαντική συνεισφορά στην δυναμική επαναδραστηριοποίηση στον κλάδο των κατασκευών, καθώς η ανεργία στον κλάδο των εργοληπτών ήταν γύρω στο 80%, ενώ στο σύνολο της οικονομίας κυμαινόταν στο 50%, ενώ είχε ουσιαστική συνεισφορά στη επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δραστηριότητας, μέσω της προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων, της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της αύξησης των εσόδων του κράτους και στην σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, αφού συνέβαλε στη μείωση των ΜΕΔ.

«Ως εκ τούτου το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ θεωρούν εντελώς άδικη την οποιαδήποτε στοχοποίηση του προγράμματος και υποστηρίζει ανεπιφύλακτα όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να διασφαλίσουν τη συνέχιση του», προσθέτοντας ότι η κυπριακή οικονομία παραμένει εύθραυστη και απαιτείται υπεύθυνη στάση από όλους ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία ανάπτυξης στην οποία βρισκόμαστε.

Απαντώντας σε ερώτηση και οι δύο οργανώσεις διαφώνησαν με την εισήγηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για μια ενδεχόμενη αναστολή, όπως εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου είτε να διορθωθεί το πρόγραμμα ή για να τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα για συνέχιση ή τερματισμό του.

«Το ΚΕΒΕ διαφωνεί ευθαρσώς με την πρόταση του Προέδρου της Βουλής για έστω αναστολή του προγράμματος», είπε, λέγοντας ότι θα δοθεί έξω το λανθασμένο μήνυμα με τον κίνδυνο αν το αναστείλουμε να μην ξαναξεκινήσει ποτέ. «Υπάρχει και η ρήση ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Πέτρου είπε ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να ανασταλεί.

«Και σίγουρα αν ανασταλεί, όπως είπε και ο κ. Αγκαστινιώτης ίσως να μην επανέλθει», είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy