Κι άλλος γαμπρός… στο χορό διαβατηρίων;

Τεράστιο σκάνδαλο «για το εμπόριο διαβατηρίων»Μετά το Υπουργικό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο, στο χορό των πολιτογραφήσεων φαίνεται να μπαίνει και ο Πρόεδρος της Βουλής, διά συγγενικού του προσώπου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Sakawakreport που χειρίζεται ομάδα πολιτών, η οποία ασχολείται με το σκάνδαλο του Μαλαισιανού Jho Taek Low.

Στο δημοσίευμά του Sakawakreport αναφορικά με την υπόθεση του Μαλαισιανού Jho Taek Low, που ενώ καταζητείτο από την Ιντερπόλ πολιτογραφήθηκε και αγόρασε έπαυλη με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου και τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, τίθενται ερωτήματα και για συγγενικό πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Κάτω από τον υπότιτλο «δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα;» διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η εταιρεία Henley Estates Cyprus Limited, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση του Jho Taek Low, άλλαξε όνομα σε E.T.A.G. Consulting Ltd. Η εν λόγω εταιρεία -υποστηρίζεται- διευθύνεται από την Fidescorp Services Limited, της οποίας διευθυντής είναι ο Σ.Π., που είναι παντρεμένος από το 2012 με την κόρη του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. Το δημοσίευμα διατυπώνει ακόμα τον ισχυρισμό ότι ο αντιπρόσωπος της Henley & Partners στην Κύπρο, Γ.Τ., ίδρυσε την Henley Estates Cyprus Limited, η οποία μετονομάστηκε σε E.T.A.G. Consulting Limited.

Οι μετοχές του κ. Τ., αναφέρεται, όπως και της Henley Estates Holdings Ltd με έδρα τη Μάλτα, μεταφέρθηκαν στη S.P.F. Nominees Limited. «Ο γαμπρός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου είναι ο διευθυντής αυτής της εταιρείας, η οποία μοιράζεται την ίδια διεύθυνση με τη δική του εταιρεία, τη Fidescorp Services», ισχυρίζεται το δημοσίευμα. Επισημαίνοντας ότι η Fidescorp Services Limited έχει συνδράμει στην πολιτογράφηση περισσότερων από 100 επενδυτών, τίθεται το ερώτημα γιατί η Henley & Partners προωθεί πελάτες στη συνδεδεμένη με αυτή E.T.A.G. Consulting, αφού ουσιαστικά διευθύνεται από συγγενή πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου, δεδομένου ότι η έκδοση διαβατηρίων με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βρετανίας, η Henley & Partners αποκόμισε δεκάδες εκατομμύρια από αυτές τις διαδικασίες, οπότε η διαφάνεια και οι διευκρινίσεις επιβάλλονται για αυτά τα ζητήματα όπου φαίνεται να εμπλέκονται πολιτικά συνδεδεμένα και με πολιτική επιρροή άτομα και να λαμβάνουν αποφάσεις για πολιτογραφήσεις. Το δημοσίευμα, που καταγράφει και τη διασύνδεση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου με την πολιτογράφηση του Μαλαισιανού Jho Low, σημειώνει ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου βρίσκεται υπό πίεση μετά από αυτές τις αποκαλύψεις.

Συμπληρώνει ότι ερευνητές που επικοινώνησαν με τη Sarawak Report ήταν αυτοί που κατέδειξαν και την επιπρόσθετη διασύνδεση της Henley & Partners στην Κύπρο με πολιτικό πρόσωπο, αυτό του Προέδρου της Βουλής. Τέλος, μια μελέτη των εταιρικών κειμένων της Henley & Partner αναφέρεται σε κάποιες αδημοσίευτες μεν, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ενδεχόμενες σχέσεις μεταξύ αυτής της εταιρείας πολιτογραφήσεων με πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο που τώρα πλέον αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο σκάνδαλο «για το εμπόριο διαβατηρίων».