Κι αποχαιρέτα τη… λύση που χάνεις!

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Φαίνεται ότι τα ψέµατα στο Κυπριακό κοντεύουν στο τέλος τους.

Ό,τι και να λέγεται από διαφόρους, όσο και η µια πλευρά να επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στην άλλη, όσο κι αν καθηµερινά µιλάµε για προκλήσεις, για παραβιάσεις, για… εισβολές, η ουσία φαίνεται να είναι µία.

Ότι το Κυπριακό οδεύει σε λύση όπως την είχαν καθορίσει οι δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου αµέσως µετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά.

Όσοι έχουν µνήµη θα θυµούνται ότι και οι δύο, όπως και παράγοντες στην τ/κυπριακή κοινότητα, είχαν µιλήσει για λύση εκτός παραµέτρων του ΟΗΕ, δηλαδή λύση άλλη εκτός της ∆∆Ο. Το αξιοσηµείωτο είναι ότι εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση δεν αντιδρούσε καθόλου στις τουρκικές δηλώσεις. Οι µόνες αρνητικές αντιδράσεις ήταν από τον Μουσταφά Ακιντζί κι από το ΑΚΕΛ. Από κανέναν άλλον. Λίγο αργότερα ο σηµερινός «υπέξ», Κουντρέτ Οζερσάι, µιλούσε για λύση έξω από το… κουτί και στο τέλος έγινε εντελώς ξεκάθαρος. Με προχθεσινές δηλώσεις του απορρίπτει πλήρως τη ∆∆Ο, ενώ δηλώνει θετικά διακείµενος σε λύση δύο κρατών ή σε µια συνοµοσπονδιακή λύση. Το ίδιο αφήνει να εννοηθεί και η Τουρκία.

Στην ε/κυπριακή κοινότητα δεν υπάρχει ουσιαστική αντίδραση σε αυτού του είδους τις δηλώσεις, πλην και πάλι του ΑΚΕΛ.

Η κυβερνητική πλευρά περιορίζεται να δηλώνει την ετοιµότητά της για να ξεκινήσει συνοµιλίες από το σηµείο που σταµάτησαν στο Κραν Μοντανά, στέλνοντας µάλιστα επιστολή και στον κ. Γκουτέρες χωρίς να πάρει απάντηση. Μια επιστολή που το περιεχόµενό της πείθει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, αντίθετα µε όσα διακηρύττει, δεν είναι έτοιµος να προσέλθει σε συνοµιλίες οι οποίες θα ξεκινήσουν από το σηµείο που σταµάτησαν στο Κραν Μοντανά. Κάποιοι θα µας προτάξουν ότι ούτε η τουρκική πλευρά δηλώνει πειστικά την ετοιµότητά της. Το λαµβάνουµε υπόψιν και γνωρίζουµε ότι χωρίς την τουρκική συγκατάθεση, επανέναρξη συνοµιλιών δεν υπάρχει.

Όµως µας ενδιαφέρει η ε/κυπριακή πλευρά τι κάνει και τι λέει. Ο Πρόεδρος στην επιστολή ζητά να γίνει µια συνάντηση του ίδιου και του Ακιντζί µε την Τζέιν Χολ Λουτ είτε µια άτυπη διάσκεψη, τύπου Κραν Μοντανά, όχι για να συνεχίσουν οι συνοµιλίες από κει που έµειναν, αλλά για να συζητηθούν οι όροι αναφοράς και οι νέες ιδέες του Προέδρου. ∆ηλαδή αποκεντρωµένη οµοσπονδία ή η κοινοβουλευτική δηµοκρατία που εισηγήθηκε. Μόνο που ο Πρόεδρος ξεχνά πως όταν σταµάτησαν οι συνοµιλίες, τέτοιοι όροι δεν υπήρχαν. Καταλήγουµε στο σηµείο που ξεκινήσαµε. Φαίνεται ότι η λύση χάθηκε οριστικά.

Και η τουρκική πλευρά επιδιώκει λύση οριστικού διαχωρισµού, µε την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ να µη φαίνεται να αντιδρά αρνητικά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.