Κι αυτοί κάνουν… μαξιλαράκια!

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Τι μαθαίνουμε από τη Στατιστική Υπηρεσία; Μαθαίνουμε, λέει, ότι η κυβέρνηση σημείωσε αύξηση στα έσοδά της κατά 953,2 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, κυρίως λόγω της ακρίβειας και των φόρων. Είπαμε, αυτό δεν το λέμε εμείς, ούτε κάποιος από την αντιπολίτευση. Άλλωστε ούτε οι κυβερνώντες το κρύβουν, αφού μας το έχουν πει πως σε έκτακτες ανάγκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αντλούν από αυτά τα «μαξιλαράκια».

Μόνο που κι αυτές οι έκτακτες περιπτώσεις είναι έκτακτες ανάλογα με το πώς το κρίνουν οι κυβερνώντες. Που έχουν μια στρεβλή αντίληψη, την οποία ακόμα και καπιταλιστές οικονομολόγοι δεν μπορούν να την κατανοήσουν. Όπως π.χ. όταν μιλούν για ανάπτυξη και εννοούν ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Όταν λένε πως η οικονομία πάει καλά, αλλά εκείνο που μετρά δεν είναι το αν περνά καλά ο κόσμος, αλλά αν πάνε καλά τα ταμεία των επιχειρήσεων!

Για όσους τυχόν βιαστούν να σκεφτούν πως αυτή η οπτική αφορά τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ας σκεφτούν λίγο πιο πραγματιστικά. Όλοι θυμόμαστε τον Χάρη Γεωργιάδη, τον σημερινό αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ που μας έλεγε, όντας Υπουργός Οικονομικών, ότι 750 ευρώ μισθός είναι αρκούντως ικανοποιητικός. Παρόμοιες είναι και οι αντιλήψεις και του νυν υπουργού.

Γι’ αυτό άλλωστε και δεν ιδρώνει το αυτί τους για το θέμα των μισθών. Ούτε βέβαια και των άλλων σχετιζόμενων με το θέμα υπουργών, όπως π.χ. του κ. Κούσιου. Άρα δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι θέμα πολιτικής φιλοσοφίας. Είναι θέμα φιλοσοφίας επί των οικονομικών, όπως αυτή εκφράζεται από τον ΔΗΣΥ. Δεν είναι τυχαίο που την Τετάρτη το βράδυ στη συνάντηση των τριών υποψηφίων ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν αποδεχόταν την επιστροφή της ΑΤΑ, επικαλούμενος αστείες δικαιολογίες που στην ουσία ήταν προφάσεις για να μας πει ότι ο ίδιος, εάν εκλεγεί, δεν θα το κάνει.

Ούτε και ο Ν. Χριστοδουλίδης απαντά καθαρά σε αυτά τα ζητήματα. Κι έτσι, ενώ τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν δυνατότητες για στήριξη των νοικοκυριών και της οικονομίας, αφού το δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε στα 379,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 535,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δεν κάνουν απολύτως τίποτε. Και αφήνουν τον κόσμο να υποφέρει.

Τον στέλνουν στα κατεχόμενα για καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης κι αυτοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Κι αντί να λάβουν μέτρα, προσπαθούν να δημιουργήσουν ενοχές στον απλό κόσμο. Βάζουν μπροστά τον άθλιο ψευτοπατριωτισμό για να δημιουργούν και οργή στους «σκεπτόμενους εθνικά»!

Ας μη γελιόμαστε λοιπόν. Ούτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ούτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα δώσουν λύσεις σε όλα αυτά τα θέματα. Είναι θέμα φιλοσοφίας. Για να αλλάξουν τα πράγματα, για να έρθει πραγματική αλλαγή και μάλιστα προοδευτική, μόνο μία λύση υπάρχει. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που ως προοδευτικός άνθρωπος νιώθει και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και θα προσπαθήσει να τα λύσει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.