Κι όµως η Ν.∆. είναι κυβέρνηση

Του Σωτήρη Βλάχου

Σε συνθήκες που τα χρηµατιστήρια του κόσµου ταρακουνιούνται ξανά και οι αγορές από τις οποίες όλος ο καπιταλιστικός κόσµος αναµένει επενδύσεις απέχουν από τις επενδύσεις, σε αυτές τις συνθήκες η Νέα ∆ηµοκρατία έγινε ξανά κυβέρνηση… υποσχόµενη λύσεις.

Η πολιτική δύναµη που δεν τσιγκουνεύεται να χαρακτηρίζει ως λαϊκιστές, υποσχόµενες δηλαδή ανεφάρµοστα πράγµατα, τις πολιτικές δυνάµεις που αµφισβητούν τη δυνατότητά της να δώσει λύσεις, εκλέχθηκε στην κυβέρνηση µε µια εκστρατεία ψεύδους και παραπλάνησης.

Ότι µπορεί να αντιµετωπίσει την κρίση, που την χαρακτήρισε ελληνική, προϊόν της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι µέρος της παγκόσµιας.

∆εν πρόλαβαν όµως καλά καλά να σχηµατίσουν κυβέρνηση και οι πραγµατικότητες του καπιταλιστικού κόσµου τούς αποκαλύπτουν απόλυτα.

«Στο στόχαστρο των αγορών βρέθηκε πάλι χθες η τουρκική λίρα, καθώς οι επενδυτές τήρησαν επιφυλακτική στάση έναντι των νοµισµάτων των αναπτυσσόµενων οικονοµιών µετά την εκλογική ήττα του Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή…»

Στο στόχαστρο των αγορών βρέθηκε η τουρκική λίρα ως αποτέλεσµα της ήττας στην Αργεντινή, στο άλλο άκρο του κόσµου, του Μαουρίσιο Μάκρι, του εκλεκτού του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. Η ήττα του προκάλεσε «υποχώρηση της τουρκικής λίρας…» αλλά όχι µόνο. «Το  γενικευµένο κλίµα που επικρατεί στην αγορά… δεν ευνοεί την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου… (και) έχει πλήξει και άλλα νοµίσµατα αναδυόµενων αγορών…» (Γουίλιαµ Τζάκσον, επικεφαλής οικονοµολόγος για αναδυόµενες αγορές στην Capital Economics, συνέντευξη στο Reuters).

Την Ελλάδα όµως όταν το κλειδί θα κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπόλοιπο εκλεκτό επιτελείο της Νέας ∆ηµοκρατίας, τίποτε δεν θα µπορεί να την επηρεάσει –αυτό ήταν το κεντρικό µήνυµα της προεκλογικής τους.

«Η παγκόσµια οικονοµία µπορεί να αντιµετωπίσει ύφεση σε 9 µήνες», δήλωσε στις 12 Αυγούστου η Morgan Stanley, τράπεζα που ανήκει στη µια χούφτα ιδιωτικών τραπεζών οι οποίες αποφασίζουν τις τύχες του κόσµου. Ανάλογες δηλώσεις πάνω σε συνεχόµενη βάση υπάρχουν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

«Οι οικονοµίες παγκοσµίως εµφανίζουν σηµάδια οξείας αδυναµίας και το επόµενο στάδιο θα µπορούσε να είναι µια παγκόσµια ύφεση…» (The Economic Times).

«Η αναστάτωση του παγκόσµιου εµπορίου είναι σύµπτωµα µιας βαθύτερης αρρώστιας», έγραφε ο The Guardian στις 13 Αυγούστου.

Και ενώ θεωρεί ότι ο εµπορικός πόλεµος ΗΠΑ και Κίνας είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβληµα, εντούτοις δεν είναι το µόνο. «Η επίλυση των εµπορικών εντάσεων µεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί σηµαντική παγκόσµια οικονοµική και χρηµατοπιστωτική αναστάτωση. Ωστόσο, ενώ είναι απαραίτητο, αυτό δεν θα είναι αρκετό».

Όλα αυτά προστίθενται σε δηλώσεις και προβλέψεις στις οποίες αναφερθήκαµε πριν λίγες µέρες. Με πιο σηµαντική αυτήν του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. «Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συµφωνία, είναι κύριος παράγοντας που θα επηρεάσει την παγκόσµια ανάπτυξη, µαζί µε τον συνεχιζόµενο εµπορικό πόλεµο µεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τους αµερικάνικους δασµούς στα αυτοκίνητα…» (Express).

Μέσα σε αυτές τις διεθνείς συνθήκες η ελληνική οικονοµία έχει ήδη επηρεαστεί σηµαντικά, µέσα σε διάστηµα δύο µόνο εβδοµάδων. «Τα χειρότερα απέφυγε χθες η χρηµατιστηριακή αγορά, περιορίζοντας πριν από το κλείσιµο τις σηµαντικές απώλειες, όµως αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι ο Αύγουστος υπήρξε ιδιαίτερα «ζηµιογόνος» για το Χ.Α. και δη για τις τραπεζικές µετοχές ο δείκτης των οποίων καταγράφει από την 1η του µήνα απώλειες 20,81%!» (naftemporiki.gr, 14 Αυγούστου).

Το ψέµα, η παραπλάνηση και ο λαϊκισµός από τη Νέα ∆ηµοκρατία ήταν τεράστια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πραγµατική δυσκολία να τα αποκαλύψει, αφού έκανε ό,τι µπορούσε προεκλογικά να πείσει ότι είχε βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, αγνοώντας και αυτός τις διεθνείς διαστάσεις της, επιτρέποντας σε µια καθόλα αντιδραστική δύναµη να επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy