Ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος Levent Kutay στην Kibris Postasi, ο οποίος φαίνεται να  είναι κοντά στον «Υπουργό Εξωτερικών» Kudret Ozersay, σε άρθρο του περιέγραψε την Τετάρτη, ότι ο παραγκωνισμός του ηγέτη της Τ/κ κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί έγινε παράλληλα με τον  «μυστικό δείπνο» που είχε αυτό τον μήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον λεγόμενο Υπουργό Εξωτερικών.

Ο αρθρογράφος έγραψε, όπως ο ιδιος αναφέρει,  αυτό που είχε γράψει ξανά σε άρθρο του στις 3 Ιουνίου με τίτλο «Το παρασκήνιο της λύσης των δύο κρατών στο πλαίσιο της ΕΕ», το οποίο δεν είχε αμφισβητηθεί από κανέναν.

Είχε αναφέρει ότι την επομένη της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Crans-Montana στις 7 Ιουλίου 2017 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu προετοιμαζόταν να φύγει και την τελευταία ώρα είχε μήνυμα οτι ο Αναστασιάδης ήθελε να μιλήσει προσωπικά μαζί του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ο Αναστασιάδης είπε στον Cavusoglu ότι έγινε κατανοητό ότι εκεί δεν υπήρχε τρόπος να ιδρυθεί μια ομοσπονδία επειδή οι Ελληνοκύπριοι φοβήθηκαν την Τουρκία και η Άγκυρα δεν εμπιστεύτηκε τη Λευκωσία.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018, τις οποίες περίμενε να κερδίσει, και αν το έκανε, θα διαπραγματευόταν μια λύση δύο κρατών “υπό την αιγίδα της ΕΕ”.

Ο Cavusoglu είχε αναφερθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε αυτή τη συνομιλία που είχε με τον Αναστασιάδη με αυτό το περιεχόμενο, την οποία διέψευσε  ο Πρόεδρος ενώ την ίδια περίοδο είχε προτείνει την «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία.

Ο Kutay  αναφέρει επίσης οτι ο Cavusoglu μετέφερε το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Αναστασιάδη στον Akinci στις 20 Απριλίου 2018  και έμεινε έκπληκτος οταν η απάντηση που πήρε απο τον Akinci ήταν οτι συζητά μόνο ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό.

Ο αρθρόγράφος καταλήγει στο άρθρο του οτι  το μέλλον του «τουρκοκυπριακού λαού» είναι πιο σημαντικό από το πολιτικό μέλλον ενός ανθρώπου, αναφερόμενος στη στάση του Akinci.

“Είτε το θέλουμε είτε όχι, ξεκινάει μια νέα εποχή στην Κύπρο … δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα ζωή με παλιές μεθόδους …”.

 

 

 

Nakaratlar bozulurken…

Dün gündeme gelen Özersay – Anastasiadis görüşmesine Cumhurbaşkanlığı’ndan veryansın nitelikli açıklama geldi… Konuyu “bana bilgi vermedi” noktasına çekerek, duygusal bir ortam yaratmak istiyor ve ” bakın görün bana saygısızlık yapıyor” demeye getiriyor Sayın Akıncı… Aslında isyanının altında başka nedenler olduğunu hepimiz bal gibi de biliyoruz… Onun kızgınlığı Limasol’lu dostu, son nesilda…