Κύμβαλα πολέμου

«Σκέψεις», της Ελένης Μαύρου

Η διαβόητη βορειοατλαντική συμμαχία, το ΝΑΤΟ, συναντήθηκε αυτές τις μέρες στη Βαρσοβία. Μαζί και οι ισχυροί ηγέτες της ΕΕ. Η Σύνοδος ανακοίνωσε ήδη την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία και ιδιαίτερα στις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία.

Μπορεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να δηλώνει ότι η Συμμαχία θα επιδιώξει εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία και δεν επιθυμεί επανάληψη του «Ψυχρού Πολέμου», σε άρθρο όμως του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, που προηγήθηκε, υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία αποτελεί «απειλή για το όραμά μας για μια ειρηνική Ευρώπη». Ας μην ξεχνούμε ότι μόλις πρόσφατα διεξήχθη η άσκηση Ανακόντα (η μεγαλύτερη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου) που προϊδεάζει για άλλα. Χαρακτηριστικό είναι και το σχόλιο των FinancialTimes για τα αποτελέσματα της Συνόδου: «Η στρατιωτική λογική παραπέμπει αναπόφευκτα σε αυτή του Ψυχρού Πολέμου».

Τις ίδιες μέρες που το ΝΑΤΟ συνεδρίαζε στη Βαρσοβία, δόθηκε στη δημοσιότητα η Εκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία με εντολή της Βουλής των Κοινοτήτων ασχολήθηκε με την πολιτική της Βρετανίας για το Ιράκ μεταξύ 2001-2009. Μετά από εφτά χρόνια η Επιτροπή ανακοίνωσε πως «το Μάρτιο του 2003 δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σάνταμ Χουσεΐν… ενώ η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριζε τη συνέχιση των επιθεωρήσεων και παρακολούθησης από πλευράς του ΟΗΕ».

Η Εκθεση επιβεβαιώνει αυτό που όλοι ξέραμε: η κυβέρνηση Μπλερ εισέβαλε στο Ιράκ σε πλήρη συντονισμό με το ΝΑΤΟϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, με άλλοθι ένα ψέμα που οι ίδιοι κατασκεύασαν.

Τις συνέπειες της αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής τις βιώνουμε μέχρι σήμερα, με τη γιγάντωση της εξτρεμιστικής τρομοκρατίας, με τη γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή και με τα χιλιάδες αθώα θύματα σε σειρά χωρών.

  • Το Ιράκ καταστράφηκε και δεκατρία χρόνια μετά ο λαός του συνεχίζει να ζει σε άθλιες συνθήκες.  Οι πολυεθνικές κέρδισαν δισεκατομμύρια από τις πωλήσεις όπλων και την ανοικοδόμηση των περιοχών που είχε καταστρέψει η πολεμική τους μηχανή, οι πηγές πετρελαίου τέθηκαν υπό τον έλεγχό τους.
  • Ακολούθησαν οι επεμβάσεις που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και οι επεμβάσεις με τη διάλυση των κρατικών δομών στη Λιβύη, με αποκορύφωμα τη δημιουργία του «Ισλαμικού Κράτους».
  • Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι και η τεραστίων διαστάσεων προσφυγική κρίση, με χιλιάδες απεγνωσμένων να πνίγονται στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ασφαλές έδαφος και πολύ περισσότερες χιλιάδες να στοιβάζονται έξω από την Ευρώπη-Φρούριο.

Τι μήνυμα στέλλει λοιπόν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ; Οτι αναβαθμίζεται η πολιτική και στρατιωτική συνεργασία τους, ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι. Για να μπορούν να παρεμβαίνουν άμεσα -στρατιωτικά και άλλως πώς- στις υποθέσεις τρίτων χωρών. Για να διαφεντεύουν τις τύχες του κόσμου. Πάντα με το αζημίωτο.

Οι λαοί πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την επιθετική, εθνικιστική και ρατσιστική ρητορική που ακούστηκε τις τελευταίες μέρες από τη Βαρσοβία. Με δυο λόγια, το μόνο που μπορούν να αναμένουν οι λαοί από το ΝΑΤΟ είναι περισσότερους πολέμους, ανασφάλεια και κατεστραμμένες χώρες.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: αυτό είναι το ίδιο ΝΑΤΟ στο οποίο οι κυβερνώντες θέλουν να εντάξουν και την Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy