Κίνα: Ίσως από ανθρώπινο χέρι η συντριβή του Boeing που σκότωσε 132 ανθρώπους

Το αεροσκάφος της China Eastern Airlines που τον περασμένο Μάρτιο παρέσυρε στον θάνατο 132 ανθρώπους, κατά πάσα πιθανότητα συνετρίβη από πρόθεση κάποιου που το είχε υπό έλεγχο και όχι από ανθρώπινο ή τεχνικό λάθος ή βλάβη, σύμφωνα με έκθεση Αμερικανών εμπειρογνωμόνων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι εξέτασαν το μαύρο κουτί του Boeing 737-800, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σκόπιμες πρωτοβουλίες που προήλθαν από το πιλοτήριο ανάγκασαν το αεροσκάφος να κάνει τη βουτιά θανάτου στην ορεινή περιοχή της νότιας κινεζικής επαρχίας Guangxi, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται ανώνυμη πηγή που είπε: «Το αεροπλάνο έκανε ό,τι του είπε κάποιος στο πιλοτήριο».

Το αεροσκάφος της China Eastern κινούνταν σε σταθερό ύψος και ταχύτητα όταν ξαφνικά «έχασε» περισσότερα από 20.000 πόδια μέσα σε μόλις ένα λεπτό, πέφτοντας κοντά στην πόλη Wunzhou.

Την έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος έχουν αναλάβει Κινέζοι ερευνητές, ωστόσο εμπλέκονται και Αμερικανοί καθώς το αεροσκάφος είναι αμερικανικής κατασκευής.

Οι εμπειρογνώμονες της αεροπορίας σημειώνουν ότι το σχέδιο πτήσης που εμφανίζεται στα site εντοπισμού πτήσεων και η έλλειψη ειδοποίησης Mayday ή τυχόν απώλεια σήματος δεδομένων, θυμίζουν τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings το 2015. Σε εκείνη την περίπτωση, το επιβατικό αεροσκάφος Airbus A320 συνετρίβη σκόπιμα από τον πιλότο καθώς διέσχισε τις γαλλικές Άλπεις, σκοτώνοντας 150 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την WSJ, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν επιδείξει στους Αμερικανούς συνε-ερευνητές ότι υπήρξε κάποιο μηχανικό ή άλλο πρόβλημα στο αεροσκάφος που συνετρίβη στις 21 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την China Eastern τόσο ο πιλότος όσο και ο συγκυβερνήτης ήταν σε καλή υγεία χωρίς γνωστά οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.