Κίνα: Μην…αγγίζετε τους ξένους προτρέπει αξιωματούχος μετά το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

Ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος υγείας προειδοποίησε το κοινό να αποφεύγει να αγγίζει τους αλλοδαπούς για να αποτρέψει την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος.

Η Κίνα κατέγραψε τη μόλυνση την Παρασκευή και αφορά άτομο που έφτασε πρόσφατα από το εξωτερικό και βρίσκεται σε καραντίνα.

«Για την πρόληψη πιθανής μόλυνσης από την ευλογιά των πιθήκων και ως μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής μας, συστήνεται να μην έχετε άμεση επαφή δέρμα με δέρμα με αλλοδαπούς», είπε ο Γου Ζουνγιού, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε ανάρτηση στα ΜΚΔ.

Ο Γου κάλεσε επίσης τους πολίτες να αποφεύγουν την επαφή δέρμα με δέρμα με άτομα που είχαν βρεθεί στο εξωτερικό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καθώς και με όλους τους «άγνωστους».

Είπε ότι οι αυστηροί περιορισμοί Covid-19 της Κίνας και οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα είχαν μέχρι στιγμής αποτρέψει την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων και προειδοποίησε να μην επιτρέψουμε στα κρούσματα να «γλιστρήσουν από το δίχτυ (προστασίας)».

Η ανάρτησή του κοινοποιήθηκε ευρέως σε διάφορες κινεζικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο.

Ορισμένοι ανησυχούν ότι οι προτροπές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ξενοφοβία και έκαναν παραλληλισμούς με την συμπεριφορά που αντιμετώπισαν οι Ασιάτες στο εξωτερικό κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19 λόγω της συσχέτισης του ιού με Κινέζους.

Αρκετοί τόνισαν ότι υπάρχουν αρκετοί αλλοδαποί που είτε εργάζονται είτε διαμένουν μακροχρόνια στη χώρα και που δεν την εγκατέλειψαν λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας τα άτομα που εισέρχονται στη χώρα πρέπει συνήθως να περάσουν από μία έως δύο εβδομάδες απομόνωσης κατά την άφιξή τους.

Ο ασθενής που εντοπίστηκε με ευλογιά πιθήκων στη νοτιοδυτική πόλη Τσονγκκίνγκ είχε «απομονωθεί αμέσως» κατά την είσοδό του στην πόλη και «δεν υπάρχουν ίχνη κοινωνικής μετάδοσης και ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός», δήλωσαν νωρίτερα τοπικοί αξιωματούχοι υγείας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy