Κίνα: Στη δημοσιότητα η νέα λίστα – έκπληξη με τα ζώα εκτροφής

A man looks at caged civet cats in a wildlife market in Guangzhou, capital of south China's Guangdong Province Monday, Jan. 5, 2004. China on Monday confirmed that its first SARS case since an outbreak of the disease was contained in July, 2003 and authorities ordered the emergency slaughter of some 10,000 civet cats and related species after tests linked a virus found in the animals to the patient. (AP Photo/Xinhua, Liu Dawei)

Ένα νέο προσχέδιο με τα ζώα που μπορούν να εκτραφούν για το κρέας τους έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία εικάζεται ότι προήλθε από την αγορά άγριων ζώων της Γουχάν.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το Πεκίνο είχε απαγορεύσει το εμπόριο κάθε είδους άγριου ζώου, ωστόσο ο νέος νόμος μένει να οριστικοποιηθεί.

Η λίστα που αναφέρεται στο προσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας θεωρεί κατάλληλα προς εκτροφή ζώα όπως είναι οι χοίροι, οι αγελάδες, τα κοτόπουλα και τα πρόβατα, καθώς και «ειδικά ζώα» όπως ορισμένα είδη ελαφιών, τα αλπακά και οι στρουθοκάμηλοι.

Δύο είδη αλεπού, ρακούν και μινκ μπορούν επίσης να εκτραφούν, αλλά όχι για το κρέας τους.

Στο προσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα είδη ζώων που είναι ύποπτα κατά τους επιστήμονες για την εξάπλωση του κορωνοϊού στους ανθρώπους, όπως οι παγκολίνοι, οι νυχτερίδες και οι γάτες σιβέτ.

Η αγορά αγρίων ζώων της Γουχάν, θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ύποπτη για την μετάδοση του νέου κορωνοϊού στον πρώτο άνθρωπο.

Από τον κατάλογο των ζώων απουσιάζουν όμως και οι σκύλοι. Αν η απαγόρευση της κατανάλωσης του κρέατός τους οριστικοποιηθεί, αυτό θα αποτελέσει μια τεράστια νίκη για τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ζώων, καθώς θα είναι η πρώτη τέτοια απαγόρευση στην ιστορία της Κίνας.

«Με την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού και την ανησυχία του κοινού για την προστασία των ζώων, τα σκυλιά έχουν εξελιχθεί από παραδοσιακά ζώα εκτροφής σε ζώα συντροφιάς», ανέφερε συνοδευτική επεξήγηση. «Γενικά, δεν θεωρούνται πλέον ζώα εκτροφής στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν συστήνεται λοιπόν να τα κατατάξουμε στα κτηνοτροφικά είδη ή πουλερικά στην Κίνα».

Το προσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα κρατήσει μέχρι τις 8 Μαΐου.

Σχολιάζοντας το προσχέδιο, η Humane Society International δήλωσε ότι το σχέδιο πρότασης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «μεταρρυθμιστή» αναφορικά με την προστασία των ζώων στην Κίνα.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News