Κίνα: Με τούβλα από φεγγαρόσκονη η πρώτη βάση στη Σελήνη

Ροµποτικό οικοδόµο σχεδιάζει να εκτοξεύσει η Κίνα το 2028

Σχέδιο για κατασκευή σεληνιακής βάσης ακόµα και εντός της δεκαετίας παρουσίασε η Κίνα, η οποία σχεδιάζει να χρησιµοποιήσει ροµποτικό οικοδόµο που φτιάχνει τούβλα από ντόπια υλικά. Στο πρόσφατο «Συνέδριο Εξωγήινων Κατασκευών» που πραγµατοποιήθηκε στη Γουχάν, περισσότεροι από 100 επιστήµονες, µηχανικοί και εκπρόσωποι διαστηµικών εταιρειών συζήτησαν το πώς µπορούν να αναπτυχθούν υποδοµές στη Σελήνη, σύµφωνα µε το Reuters.

Ο Ντινγκ Λιεγιούν, ειδικός της Κινεζικής Ακαδηµίας Μηχανικής, δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη ροµπότ µε την ονοµασία «Κινεζικός Υπερτέκτων» που θα παράγει τούβλα από ρεγόλιθο, ορυκτό σε µορφή σκόνης που καλύπτει τη σεληνιακή επιφάνεια.

«Η δηµιουργία χώρων διαβίωσης είναι απαραίτητη για µακροχρόνιες αποστολές εξερεύνησης», είπε ο Ντινγκ, αν και παραδέχτηκε ότι το εγχείρηµα δεν θα είναι εύκολο. Η δηµιουργία κτισµάτων ή άλλων χώρων µε παχιά τοιχώµατα είναι απαραίτητη για την προστασία των αστροναυτών από την ισχυρή ηλιακή και κοσµική ακτινοβολία που βοµβαρδίζει αδιάκοπα το φεγγάρι, το οποίο σε αντίθεση µε τη Γη δεν προστατεύεται από µαγνητικό πεδίο.

Ο ροµποτικός οικοδόµος σχεδιάζεται να εκτοξευτεί µε την αποστολή Chang’e-8 που προγραµµατίζεται για το 2028, πρόσθεσε ο Ντινγκ. ∆ήλωσε επίσης ότι η Κίνα σχεδιάζει να φέρει στη Γη τα πρώτα δείγµατα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης γύρω στα µέσα της δεκαετίας.

Προκαταρκτικό σχέδιο για την κατασκευή σεληνιακών βάσεων µε τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα από την ευρωπαϊκή διαστηµική υπηρεσία ESA, η οποία συνεργάστηκε στο πρόγραµµα µε την εταιρεία του διάσηµου Βρετανού αρχιτέκτονα σερ Νόρµαν Φόστερ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy