Κινδυνεύει η αξιοπιστία της εξωτερικής μας πολιτικής

Του
Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Κινδυνεύει η αξιοπιστία της εξωτερικής µας πολιτικής

Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία κινδυνεύει να απολέσει την αξιοπιστία της και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια γινόµαστε µάρτυρες µιας ολοένα και περισσότερο εξάρτησης και υποδούλωσης των εξωτερικών σχέσεων της Κύπρου µ’ άλλες χώρες πέραν του ∆υτικού κόσµου. Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι είναι δεδοµένη η συµµετοχή και εφαρµογή των πολιτικών και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως ισότιµο µέλος, όµως, η Κύπρος νοµιµοποιείται να διατηρεί απόψεις και κρίσεις για σειρά θεµάτων, ιδιαίτερα τοπικών και περιφερειακών κρίσεων, όταν µάλιστα αφορούν θέµατα που επηρεάζουν άµεσα τη χώρα µας και τον αγώνα για δικαίωση του λαού µας.

Σήµερα αυτό που ζούµε και βιώνουµε είναι µια απροκάλυπτη επέµβαση των Αµερικανών στα εσωτερικά της Κύπρου που φτάνουν σε σηµείο πλήρους ποδηγέτησης. Οι επιδιώξεις αυτές των Αµερικανών εντάσσονται µέσα στα ευρύτερα γεωπολιτικά – γεωστρατηγικά και γεωοικονοµικά τους συµφέροντα και στοχεύουν στην πλήρη αποξένωση της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας από παραδοσιακούς φίλους και συµµάχους.

Οι πολιτικές αυτές έχουν συγκεκριµενοποιηθεί µε την εκλογή στο αξίωµα του Προέδρου του κ. Ν. Αναστασιάδη και έκτοτε εξελίχθηκαν σε µια καθηµερινή διολίσθηση σε κακοτόπια.

Ξεκίνησαν µε τις πολιτικές για την καταπολέµηση της τροµοκρατίας, επεκτάθηκαν στα θέµατα του τραπεζικού συστήµατος και της δήθεν καταπολέµησης της διαφθοράς, σε στοχευµένες εξαγορές µεγάλων οργανισµών και επιχειρήσεων, όπως είναι τα νοσοκοµεία, τα πανεπιστήµια, κι άλλων νευραλγικών οργανισµών. Αποκορύφωµα όλων αυτών ήταν η προώθηση σε νόµο του νοµοσχεδίου Ρούπιο – Μενέντεζ για άρση του εµπάργκο όπλων. Μια οφειλόµενη αποκατάσταση δικαίου από τις ΗΠΑ, όπου από το 1987 εξίσωναν τον θύτη µε το θύµα, η οποία συνοδεύεται από όρους που µας φέρνουν σε πλήρη σύγκρουση τόσο µε τη Ρωσία όσο και µε την Κίνα και βαθαίνουν την εξάρτηση από τους Αµερικανούς και το ΝΑΤΟ.

Οι Αµερικανοί, αν έχουν ένα ρόλο να διαδραµατίσουν καταλυτικά, είναι να εργαστούν για τη δικαίωση της Κύπρου, την απαλλαγή από τα τουρκικά στρατεύµατα, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας µας. Ζητούµε πολλά; Ασφαλώς όχι! Μόνο έτσι µπορούν να έχουν αξία δηλώσεις των Αµερικανών, µόνο έτσι θα εφαρµόζονται αρχές και αξίες χωρίς διακρίσεις. Να λύσουν το Κυπριακό και να συζητήσουµε ό,τι αφορά την αµοιβαία συνεργασία και όφελος. ∆ιαφορετικά είναι ως να µας πωλούν αέρα στο σακί.

∆υστυχώς, επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη-∆ΗΣΥ η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική µας γίνεται µονοδιάστατη. Η διεθνής αξιοπιστία µας υπονοµεύεται. Η απόφαση του Ν. Αναστασιάδη να ακυρώσει τη συνάντησή του µε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Σ. Λαβρόφ, στέλνει λανθασµένα µηνύµατα. Είναι άλλο η καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και είναι πολύ διαφορετικό και θεµελιώδες να πάρει διαζύγιο από µια χώρα όπως είναι η Ρωσία, που µας στήριξε διαχρονικά σε πολλά επίπεδα.

Η αξιοπιστία κάθε χώρας στη διεθνή διπλωµατία κρίνεται καθηµερινά από τη συνέπειά της και τις θέσεις αρχών. Πόσω µάλλον για µια µικρή χώρα, ηµικατεχόµενη όπως είναι η Κύπρος. Τα αβγά µας σ’ ένα καλάθι συνεπάγεται και το ανάλογο κόστος. ∆εν είµαστε µάντεις κακών, αλλά µύρια έπονται τα δεινά για την Κύπρο!

* Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.