Κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων, αλλά καθυστερεί η μεταφορά των ασφαλτικών

Έντονες διαμαρτυρίες και από τους κατοίκους άλλων περιοχών, με την κυβέρνηση να μην έχει πλάνο μόνιμης χωροθέτησης των ασφαλτικών μονάδων

  • Ασυνεννοησία και λάθος χειρισµοί, ενώ η προθεσµία που έθεσε η ίδια η κυβέρνηση έχει ήδη λήξει

Του Γιάννη Κακαρή

Ενώ πέρασε το χρονοδιάγραµµα των οκτώ µηνών που η ίδια η κυβέρνηση έθεσε για µετακίνηση των ασφαλτικών, ακόµη δεν έχει υλοποιηθεί η υπόσχεση. Ως αποτέλεσµα, οι κάτοικοι της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο ∆άλι, αλλά κυρίως οι µαθητές και εκπαιδευτικοί του δηµοτικού και νηπιαγωγείου της περιοχής, εξακολουθούν να υπόκεινται στα επιβλαβή αέρια των ασφαλτικών, τα οποία δηµιουργούν µια αποπνιχτική ατµόσφαιρα.

Ως εκ τούτου, οι επηρεαζόµενοι κλιµακώνουν τον αγώνα τους ζητώντας άµεση παρέµβαση του Προέδρου Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Μιτσερού, όπου πρόκειται να µεταφερθεί η µία ασφαλτική µονάδα, αντιδρούν έντονα, καθώς η περιοχή τους είναι ήδη επιβαρυμένη.

Το όλο σκηνικό καταδεικνύει για ακόµη µια φορά την ανάγκη για έναν ολικό πολεοδοµικό σχεδιασµό, ο οποίος να καθορίζει σε ποιες περιοχές ανά το παγκύπριο θα υπάρχουν βιοµηχανικές ζώνες βαριάς οχληρίας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκλείεται το ενδεχόµενο οικιστικές και βιοµηχανικές περιοχές να βρεθούν δίπλα-δίπλα. Μόνο µε αυτόν τον τρόπο θα λυθεί το πρόβληµα αποτρέποντας την περίπτωση απλά να µεταφερθεί σε άλλους πολίτες. Αυτή είναι και η άποψη που διατυπώνει το ΑΚΕΛ: να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο «Νήσος Κύπρος».

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε µε τους οργανωµένους κατοίκους της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο ∆άλι, µε τον Γιώργο Ολυµπίου από την Κίνηση Βελτίωσης Ζωής να περιγράφει χαρακτηριστικά το πρόβληµα.

Όπως αναφέρει, οι κάτοικοι αναγνωρίζουν τη δουλειά που έγινε από τον Υπουργό Γεωργίας, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να είναι αποπνιχτική, µε τους κατοίκους σε συγκεκριµένες περιόδους του έτους να µην µπορούν να αφήσουν καν ανοιχτά τα παράθυρα του σπιτιού.

Εξηγώντας, ο κ. Ολυµπίου είπε ότι παρουσιάζεται το φαινόµενο της «αναστροφής της θερµοκρασίας», µε αποτέλεσµα τα επιβλαβή αέρια που εκπέµπονται από τα δύο εργοστάσια παραγωγής ασφάλτου να µη διαφεύγουν αλλά να εγκλωβίζονται στην ενορία όλο το βράδυ, µέχρι να ξηµερώσει και να αλλάξουν οι κλιµατολογικές συνθήκες.

Οι επηρεαζόµενοι, υπέδειξε, αναµένουν να ενηµερωθούν επίσηµα για το νέο χρονοδιάγραµµα που θέτει η κυβέρνηση, σηµειώνοντας ωστόσο ότι το εύλογο χρονικό διάστηµα που πιστώνουν στην κυβέρνηση έχει παρέλθει. Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνει σωστός σχεδιασµός για να µη ζήσει κανένας άλλος αυτά που ζουν οι ίδιοι.

«Αγωνιζόµαστε για την υγεία των παιδιών µας»

Ο πρόεδρος του Συνδέσµου Γονέων Γ’ ∆ηµοτικού Σχολείου Ιδαλίου, Κυριάκος Κυριάκου, περιέγραψε µε γεωγραφικούς όρους την κατάσταση, σηµειώνοντας ότι από τη µια πλευρά της ενορίας βρίσκεται η Βιοµηχανική Περιοχή Γερίου, που έχει ένα εργοστάσιο παραγωγής ασφάλτου και από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Βιοµηχανική Περιοχή Τσερίου, στην οποία βρίσκεται το δεύτερο εργοστάσιο, το οποίο έχει δύο µονάδες παραγωγής. Επίσης, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «µοναδική ίσως και πανευρωπαϊκά», αφού η περιοχή περιβάλλεται από 5 βιοµηχανικές περιοχές, εκ των οποίων οι δύο είναι αυτές του Τσερίου και Γερίου που είναι βαριάς οχληρίας.

Επεσήµανε ότι η περιοχή αριθµεί περίπου 6 χιλιάδες κατοίκους, ενώ στο δηµοτικό σχολείο φοιτούν 450 µαθητές µε 50 άτοµα προσωπικό και στο διπλανό νηπιαγωγείο 125 παιδιά.

Ο κ. Κυριάκου σηµείωσε µε αγανάκτηση ότι «αγωνιζόµαστε για την υγεία των παιδιών µας. Πολλές φορές τα παιδιά νιώθουν αναπνευστικά προβλήµατα, ζαλάδες και τάση προς έµετο».

Ανέφερε ακόµα ότι η περίοδος των 8 µηνών, που έθεσε η ίδια η κυβέρνηση, έχει περάσει στις 22 Μαρτίου, γι’ αυτό καλούν την κυβέρνηση να τους ενηµερώσει για το νέο χρονοδιάγραµµα. Καλούν επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει ο ίδιος το συντονισµό των κρατικών υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ότι δεν µπορούν να διανοηθούν ότι θα έρθει ο Σεπτέµβρης, µε τα σχολεία να ανοίγουν, αλλά να µην έχουν ακόµη µετακινηθεί τα εργοστάσια, εκτιµώντας ότι φαίνεται να επικρατεί ασυνεννοησία µεταξύ των αρµόδιων τµηµάτων. Σηµείωσε ακόµα ότι φαίνεται να µην έγιναν σωστοί χειρισµοί από τη Νοµική Υπηρεσία της ∆ηµοκρατίας, αφού η αγωγή που κίνησε κατά των εργοστασίων βασίστηκε στην οχληρία και όχι στο γεγονός ότι δεν έχουν άδεια λειτουργίας. Για αυτό, όπως είπε, δεν επιτεύχθηκε η εξασφάλιση διατάγµατος αναστολής λειτουργίας. Ωστόσο σηµείωσε πως ακόµη και αν επιτυγχανόταν κάτι τέτοιο, δεν θα απέσυραν το αίτηµά τους για µετακίνηση των εργοστασίων.

Έτοιµη η ΠΟΕ∆ να κλιµακώσει τον αγώνα

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ∆, Απόστολος Σκουρουπάτης, επεσήµανε ότι το πρόβληµα χρονίζει, ωστόσο έγινε πιο έντονο τον τελευταίο χρόνο, όπου τα πρωτόκολλα υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς να έχουν ανοιχτά τα παράθυρα. Υπογράµµισε δε ότι «τα θέµατα ασφάλειας και υγείας είναι πρώτιστης σηµασίας για την οργάνωσή µας».

Όπως ανέφερε ο Α. Σκουρουπάτης, η ΠΟΕ∆ είναι έτοιµη να κλιµακώσει τον αγώνα µέχρι να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες υγείας στα σχολεία. Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο έχει εγκρίνει µάλιστα την πραγµατοποίηση ακόµα δυο εκδηλώσεων διαµαρτυρίας σε περίπτωση που δεν µετακινηθούν τα ασφαλτικά. Η ΠΟΕ∆ ζητά να ολοκληρωθούν σύντοµα οι διαδικασίες, επισηµαίνοντας ότι µέχρι να γίνει αυτό πρέπει να ληφθούν όλα τα µέτρα για να µη µεταφέρονται οι καρκινογόνες ουσίες στο σχολείο, διευκρινίζοντας ότι το πρόβληµα δεν πρέπει απλώς να επιβαρύνει κατοίκους άλλων περιοχών.

ΑΚΕΛ: Να µη µεταφερθεί το πρόβληµα αλλού

Το ΑΚΕΛ είχε αποταθεί εδώ και χρόνια προς το Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να εντο­πιστούν δύο περιοχές μακριά από οικιστικές μονάδες σε κάθε επαρχία και εκεί να μεταφερθούν οι μονάδες βαριάς οχληρίας. Έτσι θα συγκεντρώνονται τέτοιου εί­δους αναπτύξεις και δεν θα επι­τρέπεται οποιαδήποτε οικιστική ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές.

Το κόμμα προσθέτει ότι αν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο στα­διακά και μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπισθούν αυτά τα προ­βλήματα, τότε η ποιότητα ζωής των κατοίκων θα υποβαθμίζεται συνεχώς και δεν θα ανταποκρί­νεται στα πρότυπα του Ευρωπαί­ου πολίτη.

Αυτό μπορεί να γίνει με την εκπόνηση του σχεδίου «Νήσος Κύπρος». Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και να μη δημιουρ­γούνται προβλήματα σε άλλες περιοχές.

Κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής Μιτσερού στις 11 Απριλίου

Οι κάτοικοι της ευρύτερης πε­ριοχής Μιτσερού, στην οποία προ­γραμματίζεται να μεταφερθεί η μία μονάδα παραγωγής ασφάλτου, αντι­δρούν έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η περιοχή είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη. Έχουν μάλιστα προ­γραμματίσει τη διεξαγωγή εκδήλω­σης διαμαρτυρίας για την Κυριακή 11 Απριλίου και ώρα 15:00. Όπως σημειώνει στη «Χαραυγή» ο κοινο­τάρχης Μιτσερού, Αντρέας Κυριάκου, στην περιοχή υπάρχουν μεταλλεία, λατομεία, χοιροστάσια και άλλες κτη­νοτροφικές μονάδες με αιγοπρόβατα και αγελάδες και δύο σφαγεία. Έφερε δε ως παράδειγμα την πυρκαγιά σε απόβλητα λατομείου το 2019 που ταλαιπωρούσε με αναθυμιάσεις για δύο μήνες.

Επίσης, υπέδειξε ότι στη μελέτη επιπτώσεων δεν περιλαμβάνεται η μελέτη για τις οσμές. Πρόσθεσε ότι από κυβερνητικής πλευράς τούς δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα υπάρξει διαφάνεια, ωστόσο ακόμη δεν έχουν κληθεί για ενημέρωση. Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μελέτη για να χωρο­θετηθούν τα εργοστάσια σε περιοχή που δεν θα επιτραπεί σε οικιστική περιοχή να τα προσεγγίσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κοινοτάρχη Αρε­διού, Ιωάννη Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση λέει πως λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις απόψεις τους, αλλά την ίδια ώρα προωθούν τη μεταφορά του ασφαλτικού στην περιοχή.

Σημείωσε πως οι διαμαρτυρίες τους θα κλιμακωθούν αν επιμένει η κυβέρνηση στην απόφασή της.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.