Κινδυνεύουν με κατάρρευση οι νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Επείγει η ενίσχυση με περισσότερο προσωπικό

Σήμα κινδύνου για τις αντοχές των νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Αναφοράς έστειλε χθες η κλαδική επιτροπή των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ. 

Με αφορμή τη διαφορά που προέκυψε ανάμεσα στην ΠΑΣΥΝΟ και τον ΟΚΥπΥ σχετικά με τον αριθμό των νοσηλευτών που χρειάζονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς για να λειτουργεί με ασφάλεια, ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ στήριξε τη διαμαρτυρία της ΠΑΣΥΝΟ τονίζοντας ότι η επαρκής στελέχωση τμημάτων που νοσηλεύουν ασθενείς θετικούς στον COVID-19 πρέπει να υπολογίζεται με βάση τις εμπειρίες των νοσοκόμων που εργάζονται στα εν λόγω τμήματα, λαμβανόμενων υπ’ οψιν των ιδιαιτεροτήτων των υπό αναφορά ασθενών.  Αυτά ως απάντηση στη θέση του ΟΚΥπΥ αναφορικά με την αναλογία νοσηλευτών – ασθενών, με την ΠΑΣΥΔΥ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι τα αριθμητικά δεδομένα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν δημιουργούν συνθήκες ασφαλούς εκτέλεσης των καθηκόντων από τους νοσηλευτές.

“Οι συνάδελφοι δικαιολογημένα ζητούν και έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας και επαρκούς στελέχωσης”, υπογράμμισε η συντεχνία προειδοποιώντας ότι ένεκα της εκτεταμένης κόπωσης των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην υπηρεσία από την έναρξη της πανδημίας, είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο το προσωπικό να καταρρεύσει. «Από τον περασμένο Μάρτιο οι εν λόγω συνάδελφοι δίνουν μια ασταμάτητη μάχη φροντίζοντας με επαγγελματισμό, αλλά και με ανθρωπιά τους συμπολίτες μας που είχαν την ατυχία να νοσήσουν. Η τοποθέτηση από τον ΟΚΥπΥ ότι οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν να στελεχώνουμε με επάρκεια τα διάφορα τμήματα, αλλά κυρίως η τοποθέτηση ότι δεν θα επιτρέπεται στο προσωπικό να παίρνει οποιαδήποτε μέρα ανάπαυσης πέραν της μίας μέρας που δικαιούται τη βδομάδα, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Σημειώνουμε ότι η κόπωση στο προσωπικό είναι εμφανέστατη και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι πέρα από ορατός», προειδοποίησε ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ. Κάλεσε επίσης το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να κατανοήσουν ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και να ενώσουν δυνάμεις με τους νοσηλευτές.

Η κόπωση των μελών του νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Αναφοράς είναι εμφανής, συμφώνησε η επιστημονική διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Με χθεσινές της δηλώσεις στον «Άστρα», η Δρ Αμαλία Χατζηγιάννη συμφώνησε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των αριθμών για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και επάρκεια οι νοσηλευτές.

«Οι νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Αναφοράς εργάζονται ακατάπαυστα και υπερβάλλουν εαυτούς για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ελέω κορονοϊού. Έχει επέλθει η κόπωση στο προσωπικό και αριθμητικά πρέπει να ενισχυθούν για την ασφάλεια του προσωπικού και για καλύτερη περίθαλψη των ασθενών», σημείωσε η Δρ Χατζηγιάννη. Σύμφωνα με την επιστημονική διευθύντρια, χθες νοσηλεύονταν 62 ασθενείς, εκ των οποίων οι 4 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Πρόσθεσε ότι οι πλείστοι ασθενείς σε ποσοστό πέραν του 60% είναι ηλικιωμένοι, δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, γεγονός που εξυπακούεται 24ωρη παρακολούθησή τους από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy