Κίνδυνοι από πυρηνικούς σταθµούς στην περιοχή µας

Του Χριστάκη Σκουφάρη*

Η Τουρκία δεν θα κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας µόνο στο Άκκιουγιου (αναµένεται να λειτουργήσει το 2023), αλλά και δεύτερο στη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα, µε ιαπωνική συνεργασία. Παράλληλα µε τα πιο πάνω, η Τουρκία έχει υπογράψει συµφωνίες για εγκατάσταση εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις µε την Κίνα και τη Γαλλία, χωρίς όµως να έχουν υπογράψει ακόµη συµφωνία.

Τα πυρηνικά ατυχήµατα των τελευταίων δεκαετιών, µε τελευταίο αυτό στη Φουκουσίµα, δεν φαίνεται να συνέτισαν όλους. Σήµερα υπάρχουν παγκόσµια πάνω από 400 πυρηνικοί σταθµοί παράγοντας γύρω στο 14% του ηλεκτρισµού του κόσµου, οι περισσότεροι στην Ευρώπη, χώρια οι χιλιάδες πυρηνικές βόµβες. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κανένας δεν ξέρει ποιος κατέχει πυρηνικά υλικά και ποιος όχι και η ανθρωπότητα ζει στην ανασφάλεια. Οι περισσότεροι από τους πυρηνικούς σταθµούς είναι ήδη γερασµένοι και µερικές χώρες όπως η Γερµανία προανήγγειλαν το σταδιακό κλείσιµό τους.

Μεγαλύτερο πρόβληµα υπάρχει µε τους πυρηνικούς σταθµούς που βρίσκονται σε σεισµογενείς περιοχές, όπως αυτός που κατασκευάζεται στο Άκκιουγιου, στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από την Κύπρο. Η κατασκευή πυρηνικού σταθµού στο Άκκιουγιου, έχει προκαλέσει διαµαρτυρίες τόσο στην ίδια την Τουρκία όσο και στην Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες. Πριν µερικά χρόνια, όταν πρωτοδηµοσιεύτηκε η απόφαση για κατασκευή του σταθµού, σε δηµοψήφισµα στο Άκκιουγιου, γύρω στο 95% των κατοίκων τάχθηκε ενάντια στην κατασκευή του, όµως η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τη λαϊκή απαίτηση, γιατί το πρόγραµµα αυτό είναι υπό τον έλεγχο του στρατού και µάλλον δε υπόκειται σε λαϊκό έλεγχο.

Είναι παράξενο πως ενώ η ανθρωπότητα σε άλλες χώρες στρέφεται σε ήπιες µορφές ενέργειας, η Τουρκία µε αρκετή ηλιοφάνεια, µε αρκετές παράλιες περιοχές για αξιοποίηση της κυµατικής και αιολικής ενέργειας και µε αγωγούς φυσικού αερίου να διασχίζουν τη χώρα, επιµένει στην πυρηνική ενέργεια.

Αυτός ο σταθµός, όπως και οι απηρχαιωµένοι σταθµοί γειτονικών χωρών, όπως η Ρουµανία, η Αρµενία και η Βουλγαρία αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για ατύχηµα. Η κυκλοφορία της ατµόσφαιρας σε περίπτωση ατυχήµατος θα µεταφέρει τη ραδιενέργεια σε γειτονικές χώρες και στην Κύπρο. Από το ατύχηµα στο Τσέρνοπιλ επηρεάστηκαν άνθρωποι, χιλιάδες χιλιόµετρα µακριά.

Οι διαµάχες των ειδικών και οι διαφωνίες των επιστηµόνων για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και τα φρικαλέα αποτελέσµατα πυρηνικών ατυχηµάτων είχαν αφυπνίσει µεγάλη µερίδα των πολιτών που αντέδρασαν µε µαζικές διαδηλώσεις, τις προηγούµενες δεκαετίες. Αυτό δυστυχώς σήµερα είναι δεν έχει την ένταση που είχε τότε. Ευχή µας είναι να µη συµβεί κανένα ατύχηµα και να κλείσουν οι πεπαλαιωµένοι πυρηνικοί σταθµοί. Πέραν των ευχών όµως ο λαός και τα περιβαλλοντικά κινήµατα οφείλουµε να αντιδρούµε ώστε να εγκαταλειφθεί αυτή η επικίνδυνη µορφή παραγωγής ενέργειας και κυρίως στις σεισµογενείς περιοχές.

*Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy