Κίνδυνοι από τις διανυκτερεύσεις μαθητών σε θέρετρα

Ναρκωτικά, αλκοόλ και χάπι της επόμενης μέρα στα μενού των μαθητικών εκδρομών στην Κακοπετριά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης με αφορμή τις επικείμενες εκδρομές και διανυκτερεύσεις μαθητών Λυκείων στην Κακοπετριά και άλλα ορεινά θέρετρα. Συγκεκριμένα η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, όπως έχει πληροφορηθεί, λόγω του μεγάλου αριθμού μα- θητών που μεταβαίνουν, παιδιά μένουν πολλές φορές σε ακατάλληλα καταλύματα που είτε δεν είναι αδειοδοτημένα από τον ΚΟΤ, είτε είναι απλώς οικίες που τις ενοικιάζουν και μπορεί να μην πληρούν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και υγείας. Επίσης πολλές φορές τσουβαλιάζονται 8-12 παιδιά σε ένα δωμάτιο.


Παρατυπίες παρατηρούνται και με τα αδειούχα καταλύματα, τα οποία αγνοώντας τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων που δικαιούνται να φιλοξενήσουν σε κάθε δωμάτιο, βάζουν περισσότερα, με μοναδικό στόχο το επιπρόσθετο κέρδος. Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνουν οι οργανωμένοι γονείς, από περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε χρόνο, αλλά και από τις αναφορές της αστυνομίας, έχουν συλληφθεί άτομα με σιδηρογροθιές, μαχαίρια, ρόπαλα, ξύλα και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα.

Οι δε καβγάδες μεταξύ τους ή και με εξωσχολικούς είναι συχνό φαινόμενο. Ανησυχίες από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών «Φαίνεται ότι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών τις μέρες αυτές παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο, καθώς και η χρήση αλκοόλ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου, κατά τους ελέγχους που διενήργησαν πέρσι, έχουν κατασχεθεί ναρκωτικά, τσιγάρα καθώς και αλκοόλ. Έχουν επίσης διακομιστεί μαθητές και μαθήτριες σε νοσοκομεία σε κατάσταση μέθης. Ένα παιδί κάτω από την επήρεια των ουσιών αυτών μπορεί να καταστεί ευάλωτη λεία στα χέρια του οποιουδήποτε ασυνείδητου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες μας, τις ημέρες αυτές στην περιοχή υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων για το επονομαζόμενο «χάπι της επόμενης μέρας», κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα, αφού από τη μία είναι επικίνδυνο για την υγεία των κοριτσιών, αλλά και από την άλλη μπορεί εύκολα να στιγματίσει κάποιο παιδί με ακόμα χειρότερες επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία».


Αυξημένη αστυνόμευση στην Κακοπετριά

Η Αστυνομία, όπως αναφέρουν οι οργανωμένοι γονείς, θα έχει έντονη παρουσία όλες τις μέρες που θα βρίσκονται μαθητές στην Κακοπετριά και στα άλλα θέρετρα και δεν θα διστάσουν να παρέμβουν και να συλλάβουν όποιον παρα- βαίνει τους νόμους. «Θα ήταν λυπηρό τα παιδιά μας να έχουν νομικές περιπέτειες και να μην έχουν πλέον λευκό ποινικό μητρώο αλλά και να δουν τα όνειρά τους να καταστρέφονται για μία στιγμή απερισκεψίας.

Όλα τα πιο πάνω συνιστούν κινδύνους που εμείς ως γονείς πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας όταν δίνουμε τη συγκατάθεσή μας στο παιδί μας να συμμετέχει σ’ αυτή την «εκδρομή». Είναι τραγικό μία εκδρομή η οποία, λανθασμένα, έχει δυστυχώς καταντήσει έθιμο (αλλά και μάστιγα), να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο παιδί μας, είτε σωματική είτε ψυχολογική. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την ίδια την παρορμητικότητά τους και να σταθούμε ανάχωμα προστατεύοντας το μέλλον τους». Απευθυνόμενοι στην Αστυνομία, οι οργανωμένοι γονείς ζητούν την υποστήριξή της ώστε «τα παιδιά μας να μάθουν ότι η ασυδοσία δεν είναι ελευθερία και ότι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι μεγαλύτεροι από την όποια «ελευθερία» νομίζουν ότι θα απολαύσουν. Κάνουμε έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φροντίσετε να προστατεύσετε τα παιδιά σας ακόμα και από τους ίδιους τους εαυτούς τους», καταλήγουν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.