Του Τάσου Περδίου

Τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης εμπλοκής στη διαδικασία μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό επιχειρεί να αποτρέψει ο Δήμος Λάρνακας.

Ο κίνδυνος αυτός προκύπτει από την υποβολή προσφυγής από το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαρί στο Διοικητικό Δικαστήριο εναντίον της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας σχετικά με την έκδοση άδειας οικοδομής για το τερματικό αποθήκευσης πετρελαιοειδών της εταιρείας ΕΚΟ Κύπρου στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού.

Και ενώ η συγκεκριμένη προσφυγή είχε εξαρχής λίγες πιθανότητες επιτυχίας λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της, όπως εκτιμά η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, η πρόθεση της Κοινοτικής Αρχής του Μαρί να ακολουθήσει την ίδια οδό και απέναντι σε άλλες εγκαταστάσεις στο Βασιλικό έχει σημάνει συναγερμό, καθώς είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος ατέρμονων νομικών διαδικασιών που θα διαλύσουν τα χρονοδιαγράμματα μεταφοράς των εγκαταστάσεων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Βασιλικό. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης που υπέγραψαν οι εταιρείες με το κράτος, η όλη διαδικασία μετακόμισης πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ενόψει λοιπόν της υφιστάμενης προσφυγής, αλλά κυρίως ενδεχόμενων νέων προσφυγών, ο Δήμος Λάρνακας κατέφυγε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας απέστειλε στις 17 Μαΐου 2019 επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω της οποίας ζητά από τον Νίκο Αναστασιάδη προσωπική παρέμβαση προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαρί ώστε να γίνουν δεύτερες σκέψεις και να αποφευχθούν νέες περιπέτειες.

Η επιστολή Βύρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στην επιστολή του, την οποία αποκαλύπτουμε σήμερα, ο δήμαρχος Λάρνακας θέτει υπόψιν του ΠτΔ την προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρί για ακύρωση της άδειας οικοδομής που εκδόθηκε για το Τερματικό Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου ΛΤΔ, αλλά κυρίως για τη δεδηλωμένη πρόθεση του Κοινοτικού Συμβουλίου να προσφύγει και κατά άλλων αιτήσεων για έκδοση αδειών οικοδομής που θα κατατεθούν σύντομα στο Γραφείο του Επάρχου Λάρνακας και αφορούν τις νέες εγκαταστάσεις υγραερίου.

Με τον τρόπο αυτό ο δήμαρχος Λάρνακας επιχειρεί να αποτρέψει προληπτικά οποιαδήποτε εμπόδια θα προβληθούν στον μεγάλο στόχο που είναι η απαλλαγή του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας από τις δεξαμενές και τις υποδομές των ιδιωτικών εταιρειών υγρών καυσίμων και υγραερίου εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων. Ο κ. Βύρας εστιάζει στις εγκαταστάσεις υγραερίου για έναν απλούστατο λόγο: Ενώ οι υποδομές αποθήκευσης υγρών καυσίμων δεν μπορούν να εμποδιστούν αφού είναι σε προχωρημένο στάδιο με τις νέες ιδιωτικές εγκαταστάσεις της Πετρολίνα και τις υφιστάμενες της VTTV από τις οποίες θα ενοικιάσουν αποθηκευτικούς χώρους και οι εταιρείες που δεν κατασκευάζουν δικές τους εγκαταστάσεις, δεν ισχύει το ίδιο για τις εταιρείες υγραερίου οι οποίες δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες από το κράτος. Γι’ αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι διαδικασίες αδειοδότησης να μπλοκαριστούν από τη στιγμή που το κράτος δεν είναι ακόμα έτοιμο με τις υποδομές που απαιτούνται για να παραχωρήσει άδειες. Σε αυτό το σημείο ποντάρει το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαρί, εξ ου και το εσπευσμένο διάβημα του δημάρχου Λάρνακας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Γίνεται αντιληπτό ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή της όλης προσπάθειας για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων, ενέργειες αυτού του τύπου οι οποίες είναι δυνατό να εξασφαλίσουν αποφάσεις δικαστηρίου για αναστολή των εργασιών θα έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των νέων έργων στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού και θα τορπιλίσουν με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα την όλη προσπάθεια μετακίνησης των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα. Η Λάρνακα σέβεται την αγωνία των άλλων κατοίκων, αλλά δεν πρέπει να θυματοποιηθούν οι δικοί της κάτοικοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον πιο μεγάλο κίνδυνο ασφάλειας καθότι οι σημερινές εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου βρίσκονται μέσα στις οικιστικές της περιοχές, με ενέργειες ή πράξεις που θα σταματήσουν ή καθυστερήσουν περαιτέρω την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων από τα δημοτικά της όρια” τονίζει προς τον Νίκο Αναστασιάδη ο Ανδρέας Βύρας.

“Δεν θα διστάσουμε ν’ αντιδράσουμε σε νέες καθυστερήσεις”

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις παρουσιάζονται μέχρι σήμερα για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων για τις υποδομές υγραερίου, με τις συντονισμένες ενέργειες της κρατικής μηχανής και των εταιρειών θα είναι δυνατή η υλοποίηση των τελικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί, ο δήμαρχος ζητά προσωπική παρέμβαση από τον Πρόεδρο ώστε προληπτικά ν’ αντιμετωπιστούν τα όποια εμπόδια. “Ζητούμε την άμεση παρέμβαση τόσο εσάς προσωπικά όσο και των αρμόδιων υπουργών σας προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαρί ώστε να επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις και να αποφευχθούν ενέργειες που θα ναρκοθετήσουν τη δεδηλωμένη απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία της Ενεργειακής και Βιομηχανικής Περιοχής του Βασιλικού”, σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το στάδιο όλη η προσοχή πρέπει να δοθεί στις εγκαταστάσεις υγραερίου. Προειδοποιεί επίσης ότι σε περίπτωση που αφεθούν τα πράγματα να οδηγηθούν σε νέες ανεξέλεγκτες καθυστερήσεις λόγω ενδεχόμενων προσφυγών, η Λάρνακα θα αντιδράσει. “Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Αυτή τη στιγμή, οι προσπάθειες όλων και ιδιαίτερα με τη δική σας παρέμβαση και καθοδήγηση θα πρέπει να επικεντρωθούν στο θέμα των κατασκευών των εγκαταστάσεων υγραερίου χωρίς οποιαδήποτε εμπόδια. Το Δημοτικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά παρακολουθούμε στενά και με πολλή προσοχή τις εξελίξεις και δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε σε ενέργειες που είναι δυνατό να προκαλέσουν εμπλοκή και καθυστέρηση. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιληφθείτε του θέματος προσωπικά”, καταλήγει ο Ανδρέας Βύρας.

Καθυστερήσεις από πλευράς κράτους

Η αποτροπή οποιωνδήποτε νομικών διαδικασιών είναι καίριας σημασίας καθώς τουλάχιστον οι τρεις από τις τέσσερις εταιρείες υγραερίου οι οποίες συνθέτουν την κοινοπραξία VLPG PLANT LTD (Petrolina (Holdings) Public Ltd, Συνεργατική Εταιρεία Σύνεργκαζ Λτδ και Intergaz Ltd) δηλώνουν αισιόδοξες ότι θα καταφέρουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους υπό μια προϋπόθεση: Ότι το ίδιο θα πράξει και το κράτος σχετικά με τις κρατικές υποδομές ορισμένες από τις οποίες ακόμα εκκρεμούν και καθυστερούν.

Όλα αυτά συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη 15 Μαΐου ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, με εκπροσώπους της κοινοπραξίας VLPG PLANT LTD και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δύο μέρες αργότερα ο δήμαρχος απέστειλε την πιο πάνω επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού όπως διαφάνηκε στη συνάντηση, οι προθέσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρί μπορεί όντως να προκαλέσουν προβλήματα.

Η κοινοπραξία υγραερίου ξεκαθάρισε ότι χωρίς ταυτόχρονη πρόοδο από πλευράς κράτους σε ό,τι αφορά τις απαραίτητες υποδομές όπως το οδικό δίκτυο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα. Με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι εταιρείες με το κράτος, οι εγκαταστάσεις υγραερίου πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λάρνακα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Με βάση αξιολόγηση των διαδικασιών που έδωσε στη δημοσιότητα στις 23 Απριλίου 2019 ο Δήμος Λάρνακας, με στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής η οποία παρακολουθεί τις ενέργειες που αναλογούν στο κράτος και στις εταιρείες, προκύπτει ότι οι ενέργειες που αφορούν το αγκυροβόλιο και τους αγωγούς έχουν βγει εκτός χρονοδιαγράμματος. Επίσης στα αρνητικά συγκαταλέγεται η καθυστέρηση από πλευράς ΕΚΟ σε σχέση με την εξασφάλιση αδειών για την κατασκευή του τερματικού υγραερίου στο Βασιλικό σε αντίθεση με την κοινοπραξία των τριών άλλων εταιρειών, η οποία έχει προχωρήσει αρκετά τις διαδικασίες έχοντας παραγγείλει και τον κυρίως εξοπλισμό. Βρίσκεται επίσης σε προχωρημένο στάδιο για την εξασφάλιση άδειας οικοδομής για το κοινό τερματικό υγραερίου.

Η συνεδρία της Καθοδηγητικής Επιτροπής έγινε στις 18 Απριλίου και ο Δήμος Λάρνακας ο οποίος συμμετέχει με δικό του λειτουργό εξέφρασε αισιοδοξία ότι παρά τις καθυστερήσεις, μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Για τα υγρά καύσιμα ανακοινώθηκαν οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες οι οποίες έχουν επιλέξει να μην προχωρήσουν άμεσα με κατασκευή δικών τους εγκαταστάσεων στην περιοχή Βασιλικού, αλλά να φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις άλλων εταιρειών που διαθέτουν ήδη ή κατασκευάζουν νέες. Οι άλλες δύο εταιρείες, αφού εξασφάλισαν τις σχετικές άδειες, εκτελούν αυτή την περίοδο με γοργούς ρυθμούς κατασκευαστικά έργα, τα οποία φαίνεται ότι είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν μέσα στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας.