Κίνδυνος για λιμό άνευ προηγουμένου αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός από τη Σαουδική Αραβία

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ιμπεριαλιστικό έγκλημα που είναι σε εξέλιξη στην Υεμένη με τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στη χώρα ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, με διεθνείς οργανισμούς να επισημαίνουν τον κίνδυνο χιλιάδες Υεμενίτες να πεθαίνουν καθημερινά, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις πολυπληθείς πόλεις της Υεμένης δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας της χολέρας που έχει εμφανιστεί από τον Απρίλιο, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 2.200 ανθρώπους.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός έκλεισε στις 6 Νοεμβρίου όλα τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια περάσματα στην Υεμένη, μετά την αναχαίτιση πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ ενός πυραύλου που είχαν εκτοξεύσει οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι.

Παράλληλα, η οργάνωση Famine Early Warning System (FEWS NET) ανακοίνωσε ότι ακόμη και πριν τον τρέχοντα αποκλεισμό, 15 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε «κρίσιμη» κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, λιμός είναι πιθανό να ξεσπάσει σε πολλές περιοχές τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, αν τα λιμάνια παραμείνουν κλειστά, με τις πιο απομακρυσμένες περιοχές να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο ΟΗΕ έχει κάνει επίσης έκκληση για την άρση του αποκλεισμού από τον αραβικό συνασπισμό, προειδοποιώντας για το ξέσπασμα του μεγαλύτερου λιμού που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – «Reuters»)

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.