Κίνδυνος μη αδειδότησης τριών γηπέδων – Παρουσιάζουν προβλήματα στις υποδομές αντισεισμικής θωράκισης

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να μην πάρουν αδειοδότηση για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά τα στάδια «Αντώνης Παπαδόπουλος», «Αμμόχωστος Επιστροφή» και Δασάκι Άχνας, καθώς παρουσιάζουν προβλήματα στις υποδομές αντισεισμικής θωράκισης.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΌπως δήλωσε στην εκπομπή του ΑΣΤΡΑ «Επικαιρότητα Αλλιώς» ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, έστειλε κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, σαφή προειδοποίηση ότι δεν θα δώσει άδεια στα στάδια για τη επόμενη χρονιά.

Ο κ Κέττηρος ανέφερε ότι για να προχωρήσουν τα έργα, αναμένεται η αποδέσμευση από το Υπουργείο Οικονομικών ποσού 150 χιλιάδων ευρώ για σκοπούς διενέργειας τριών μελετών που θα αναδείξουν το κόστος των επιδιορθώσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων υπέδειξε ότι ενώ τον Ιανουάριο του 2020 σε σύσκεψη στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δώσε την πολιτική κατεύθυνση για να προχωρήσει η διαδικασία επιδιόρθωσης των σταδίων  μέχρι σήμερα το μόνο που έγινε, ήταν, κατόπιν πιέσεων της Επιτροπής και των Σωματείων, μια συνεδρία στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία, απλά επαναβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση για επιδιόρθωση των σταδίων.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων, επεσήμαναν ότι ουδείς επιθυμεί εκπτώσεις στην ασφάλεια των φιλάθλων ωστόσο τόνισαν ότι τα σωματεία τους δεν έχουν δίπλα τους τις τοπικές αρχές της Αμμοχώστου και της Άχνας οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα χρηματοδοτούσαν τις εργασίες στα τρία στάδια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, ανέφερε πως «κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες ιεραρχεί ως πρώτιστο τα θέματα ασφάλειας και υγείας των πολιτών του», σημειώνοντας πως «είναι η ώρα της πολιτείας να επισπεύσει των έγκαιρο προγραμματισμό, τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων και της χρηματοδότησης των αναγκαίων βελτιωτικών έργων έτσι ώστε τα στάδια των σωματείων να αναβαθμιστούν, να προσφέρουν στους πολίτες ότι απαιτείται και να αδειοδοτηθούν».

Ανέφερε ακόμα πως «η έλλειψη των αναγκαίων οικονομικών πόρων από τα προσφυγικά σωματεία συντηρεί και επιτείνει την επικινδυνότητα για τη δημόσια ασφάλεια των σταδίων ποδοσφαίρου», συμπληρώνοντας πως «το κράτος πρέπει να επισπεύσει τη μεθόδευση για την αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιόκτητων σταδίων ποδοσφαίρου».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκκης, ανέφερε πως «πάνω από τα προσφυγικά σωματεία μας επικρέμεται ο κίνδυνος της προσφυγοποίησης για δεύτερη φορά» και κάλεσε τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να εξεύρουν τους τρόπους, για να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της πολιτικής απόφασης του 2020.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν είναι επικίνδυνα τα γήπεδα αυτά, ο κ. Σενέκκης είπε πως «έχουν γίνει επιδιορθώσεις για να πάρουν προσωρινή άδεια λειτουργία με την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν, αλλά η Αρχή Αδειοδότησης διά του Εκπροσώπου της σήμερα, μας ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος εφόσον υπάρξει το ακραίο σενάριο να επισυμβεί κάποιος σεισμός την ώρα που διεξάγεται ο αγώνας».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, δήλωσε πως «είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πολιτεία πρέπει να λάβει σοβαρά ότι τα προσφυγικά σωματεία δεν μπορούν να αντέξουν πλέον το οικονομικό κόστος, για την συντήρηση των σταδίων τους, έτσι ώστε να μπορούν να πληρούν τα κριτήρια από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων», σημειώνοντας ότι «προβλήματα, όπως είναι η στατικότητα των κερκίδων και  η αναγκαιότητα αντισεισμικής αναβάθμισης, είναι θέματα ύψιστης σημασίας και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία χιλιάδων φιλάθλων».

Κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να εγκύψουν με σοβαρότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα και να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο, ώστε να γίνουν οι βελτιώσεις και οι αναβαθμίσεις των γηπέδων των προσφυγικών σωματείων.

«Τα προσφυγικά σωματεία δεν είναι απλά ομάδες ποδοσφαίρου. Τα Προσφυγικά Σωματεία είναι αυτά τα οποία κρατούν ψηλά τη σημαία της επιστροφής και είναι για όλους εμάς ο φάρος που δείχνει προς τις κατεχόμενες περιοχές μας που δεν πρέπει να σβήσει ποτέ», είπε.

Πηγή: ΑΣΤΡΑ/ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.