Κινέζοι Αξιωματούχοι: Στόχος η εξάλειψη της φτώχειας

Οι αριθμοί συγκλονίζουν. Η φτώχεια αποτελεί μάστιγα όχι μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και για την ισχυρή οικονομικά Κίνα. Εντυπωσιακά και τα αποτελέσματα της πολιτικής για εξάλειψη της φτώχειας όμως, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση της Κίνας τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε τοπικό.

Κατά τη διάρκεια μίας εξαετίας, μεταξύ 2013 και 2018, πέραν των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων εξήλθαν από τη φτώχεια αν και το μεγάλο στοίχημα είναι να παραμείνουν πάνω από το όριο της φτώχειας και να μην «ξανακυλίσουν», όπως υπέδειξε η κ. Ou Boqian, Αντιπρόεδρος από το 2017 του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας σε συνάντηση που είχε με ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων, στο κτήριο του Ινστιτούτου, στο Πεκίνο, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κίνα με πρόσκληση του Ινστιτούτου.

Στο πρόγραμμα για καταπολέμηση της φτώχειας και τα αποτελέσματά του, αναφέρθηκαν τόσο η κ. Ou Boqian όσο και ο Επικεφαλής Τμήματος του Γραφείου Ανάπτυξης της Επαρχίας Σιτσουάν Han Feng, μιλώντας στους Κύπριους δημοσιογράφους σε συνάντηση στην πόλη Τσενγκτού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα.

Μια συντονισμένη προσπάθεια σε διάφορα επίπεδα βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη αποφέρει καρπούς, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, όπως τονίστηκε. Η πολιτική για εξάλειψη της φτώχειας εκτείνεται από τις χορηγίες και επιδόματα μέχρι την ιατρική φροντίδα, την εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση, επανακατάρτιση και τη δημιουργία υποδομών και την ενθάρρυνση.

Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Φενγκ, στην επαρχία Σιτσουάν η φτώχεια εντοπίζεται κυρίως στις αγροτικές περιοχές. «Η Σιτσουάν αποτελεί μοντέλο για την εξάλειψη της φτώχειας σε πανεθνικό επίπεδο», σημείωσε.

Για αποτελεσματική εξάλειψή της, πρώτα εντοπίζουμε και ταυτοποιούμε τη ρίζα του προβλήματος, ανέφερε.

Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται είναι η ενεργοποίηση πόρων τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, όπως η βιομηχανική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η εκπαίδευση, μετεγκατάσταση όταν η ανάπτυξη -κυρίως σε ορεινές, απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές – δεν είναι εφικτή.

«Η εξάλειψη της φτώχειας είναι το κύριο πεδίο μάχης που έχουμε να δώσουμε», είπε ο κ. Φενγκ και σημείωσε ότι ετησίως 1 εκ. άνθρωποι ανέβαιναν πάνω από το όριο της φτώχειας. Όπως συναφώς ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σε δημοσίευμα του τον Οκτώβριο του 2019, γύρω στο 95% του φτωχού πληθυσμού της Κίνας θα ξεφύγει από τη φτώχεια και πέραν του 90% των φτωχών επαρχιών θα βγει από τον κατάλογο της φτώχειας μέχρι το τέλος του έτους και η απόλυτη φτώχεια θα εξαλειφθεί εντελώς μέχρι το 2020.

Για τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μετέδωσε το Xinhua, το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα το πρώτο εξάμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση σε προσαρμοσμένους με τον πληθωρισμό όρους, 1,8% πιο πάνω από την αντίστοιχη αύξηση για τον αγροτικό πληθυσμό σε πανεθνικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα όπως εφαρμόζεται, τονίστηκε από τους Κινέζους αξιωματούχους, έχει επίδραση που διαρκεί και οι περιπτώσεις που άνθρωποι που βγήκαν από τη φτώχεια, αλλά στη συνέχεια έπεσαν ξανά κάτω από το όριο περιορίζεται περίπου σε μια αναλογία 100 χιλιάδες ανά 1 εκατομμύριο.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στην προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο η βιομηχανική ανάπτυξη, μέσα από τη δημιουργία βιομηχανιών σε περιοχές όπου οι πληθυσμοί διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε κάποιες άλλες περιοχές ωστόσο, επιλέγεται η αγροτική ανάπτυξη, όπως στο χωριό Huangjiayuan, όπου προωθήθηκε τόσο η καλλιέργεια λαχανικών, όσο και αγιοκλήματος. Όπως αναφέρθηκε στους Κύπριους δημοσιογράφους, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή, το άμεσο οικονομικό κέρδος από τη φυτεία θα φθάσει τα 150,000 – 200,000 RMB (το renminbi είναι το επίσημο νόμισμα της Κίνας και μέσο συναλλαγών, ενώ το γουάν είναι η μονάδα μέτρησης στο οικονομικό και χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας).

Ο κ. Φενγκ αναφέρθηκε περαιτέρω σε συγκεκριμένους αριθμούς και για άλλες πρακτικές που ακολουθούνται με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας. Όπως είπε, πέραν των 4 εκ. φοιτητών από φτωχές οικογένειες, λαμβάνουν χορηγίες, ενώ άλλος σημαντικός αριθμός καθίσταται δικαιούχος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Από την άλλη, προκειμένου να βελτιώσουν τη ζωή τους και να ξεπεράσουν τη φτώχεια, γύρω στο 1,8 εκ. άνθρωποι μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές.

Οι συντονισμένες και πολυεπίπεδες προσπάθειες αποφέρουν αποτελέσματα, τόνισε τέλος, ο κ. Φενγκ αναφέροντας ενδεικτικά ότι πέραν των 3 εκ. ανθρώπων στην επαρχία Σιτσουάν «θα δουν την κατάστασή τους να αλλάζει προς το καλύτερο» τα επόμενα χρόνια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy