Κοινή γραμμή ΕΕ-Τουρκίας για προσφυγικό

Σχέδιο δράσης με άξονες τη διάθεση €3 δισ. για τους Σύρους πρόσφυγες εντός Τουρκίας και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αποφάσισε η Σύνοδος των δύο πλευρών την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Τουρκία και ΕΕ χρειάζονται κοινές λύσεις σε ένα κοινό πρόβλημα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και υπογράμμισε ότι η συνάντηση με την Τουρκία μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη λήξη της Συνόδου ανέφερε πως η ΕΕ προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των €3 δισεκατομμυρίων προκειμένου να βοήθησει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών. Επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η ΕΕ θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος. Σημείωσε ακόμη ότι σε μια συνάντηση που είχε με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη Σύνοδο συζήτησαν την επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες ωστόσο δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί.

Για ταχείες μεταρρυθμίσεις μίλησε ο Νταβούτογλου

Επείγον σχέδιο δράσης με μεταρρυθμίσεις ανακοινώνει την ερχόμενη βδομάδα η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εν πτήση στους Τούρκους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλουν την περίοδο κρίσης να υπάρχει ώθηση στις σχέσεις τους με την ΕΕ και στη συνέχεια στασιμότητα. “Θα βγούμε ξανά από την στασιμότητα και θα κάνουμε μια νέα αρχή. Σχεδιάζουμε δύο συνόδους τον χρόνο”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι έπειτα από 11 χρόνια κενού δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός για πρώτη φορά με την ΕΕ.

Για την κρίση με τη Ρωσία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι σε περίπτωση που προσεγγίσουν το θέμα με ψυχραιμία θα ελεγχθεί.

“Αντιλαμβανόμαστε τι αισθάνεται η Ρωσία χάνοντας τον πιλότο της αλλά πρέπει να καταλάβουν κι εκείνη την ευαισθησία μας για την προστασία των συνόρων μας”, ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο μεταξύ όλες οι τουρκικές εφημερίδες έχουν στα πρωτοσέλιδα του τη σύνοδο Τουρκίας – ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η Χουριέτ με τίτλο “Άνοιξη με την Ευρώπη” και υπότιτλο “Ελπίδα 2016 με την Ευρώπη” γράφει ότι στην περίπτωση που η Τουρκία καλύψει κάποιους όρους, ανοίγει μια νέα σελίδα με την ΕΕ. Επισημαίνει ότι έγινε μια νέα αρχή στις Βρυξέλλες. Ότι επιταχύνεται η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και άν εφαρμοστεί η συμφωνία επανεισδοχή και κάποιοι όροι που προβλέπονται τότε οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα από τον Οκτώβριο 2016. Η Χουριέτ σχολιάζει επίσης ότι υπήρξε προσέγγιση με την Ε/Κ πλευρά. Αναφέρει ότι με βάση το πρωτόκολλο στην οικογενειακή φωτογραφία ο Προεδρος Αναστασιάδης θε έπρεπε να βρισκόνταν δίπλα στον Πρόεδρο Ρουμανίας, ωστόσο την τελευταία στιγμή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άλλαξε θέση και πήγε δίπλα στον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Μιλλιέτ έχει τίτλο “Συμφωνία επιτεύχθηκε στη Σύνοδο”. Η Σαμπάχ “Ιστορικές αποφάσεις στην ιστορική σύνοδο” και υπότιτλο “Η Ευρώπη χωρίς βίζα γίνεται πραγματικότητα”. Η Ραντικάλ “Η Τουρκία συμφώνησε με την ΕΕ”. Η Γενί Σαφάκ “Ευρώπη χωρίς βίζα”.

Ικανοποιημένη η Λευκωσία

Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Ειδικής Συνόδου και ειδικότερα χαιρετίζει τη στήριξη από τους ηγέτες των κρατών μελών για την υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα χαιρετίζει, ανάμεσα σε άλλα, τo γεγονός πως στην Κοινή Δήλωση έχει ενσωματωθεί αναφορά ότι τα κριτήρια που προβλέπει ο Οδικός Χάρτης για τη φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου θα πρέπει να εφαρμοσθούν έναντι όλων των κρατών μελών. Επίσης, η Κυπριακή Κυβέρνηση σημειώνει και το γεγονός δεν καθίσταται υποχρεωτική η συνεισφορά των κρατών μελών σε σχέση με τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Τέλος, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της Ειδικής Συνόδου, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε γραπτή δήλωση στην οποία, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στη μεταναστευτική κρίση, σημειώνει ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την εφαρμογή των συμβατικών υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών μελών, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, στα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου και τη Δήλωση της ΕΕ και των κρατών μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

Χαιρετίζει και η Αθήνα

Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. Τουρκίας για το προσφυγικό, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές.

Όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.
Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

ΠΗΓΕΣ: thepressproject.gr, ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy